Nieuwsberichten

Stichting 'Help mij leven'

Fantastische opbrengst adventsactie
(19 februari 2016)

Adventsactie levert mooi bedrag op De opbrengst van de Adventsactie bedraagt maar liefst € 30.000! We bedanken alle donateurs van de Adventsactie voor hun steun aan ons project. Hierdoor kunnen de kinderen op de woonboerderij Sitio Shalom ook in 2016 de professionele zorg krijgen die zij verdienen. We houden je graag op de hoogte via Facebook, onze website en onze nieuwsbrief.


Kerstbrief uit Brazilië
(17 december 2015)

Robert en de kinderen Robert Smits was deze maand in Nederland om donateurs te bezoeken en nieuwe donateurs te werven. Niet alleen Robert zamelde in december geld in voor het werk in Brazilie, maar ook donateurs zijn erg actief: De adventsactie is in volle gang! Zeker in de donkere dagen voor kerst is het hartverwarmend om zo veel mensen actief te zien voor het werk van REMER en Sparta.

In onze nieuwsbrief schrijft Robert waarom uw steun nog steeds hard nodig is.
Lees meer...


Doe mee met de adventsactie
(1 juli 2015)
Oud bestuurslid en vrijwilliger Bart van Asten vertelt treffend waarom we uw hulp hard nodig hebben om kinderen een kans op een nieuw leven te geven.
Helpt u mee om deze kinderen liefde, bescherming en nieuwe hoop te bieden?

Steun Adventsactie met uw gift of via de collecte in uw parochie.
Jaarverslag 2014
(1 juli 2015)
Het jaarverslag over 2014 is uit. Het document geeft inzicht in de jaarcijfers en resultaten over 2014, maar informeert ook over bestuur en werkwijze van de stichting.

Wilt u weten hoe wij uw bijdrage besteed hebben? Bekijk het hier online, of download de PDF-versie.


Fotografe Viviane Moos presenteert nieuw werk over kinderen in Rio
(1 juli 2015)
In 1994 fotografeerde Viviane Moos een reportage over Braziliaanse straatkinderen en het werk van Robert Smits. 20 jaar later ging ze op zoek naar de kinderen die ze toen fotografeerde om te zien hoe het ze vergaan is. Morgen presenteert ze haar verhaal in de New York Photo Salon:

Viviane Moos, the completed story of the street gangs of Rio

Thursday July 16, 2015 at 6:30 pm

at School of Visual Arts
136 W 21 St, Room 418-F
New York, NY 10011
Jozemiek Sieraden bereikt mijlpaal voor 'Help mij leven'
(1 juli 2015)

Jozemiek Sieraden heeft met de verkoop van Rio by Jozemiek armbandjes inmiddels 9000 maaltijden voor Brazilaanse kinderen in nood mogelijk gemaakt.

Om deze mijlpaal te vieren heeft Jozemiek sinds kort een nieuwe collectie Rio armbandjes, die ook als elastiekje voor in je haar te gebruiken zijn.
Geïnteresseerd? Je kunt ze bestellen in de webshop.

We hopen dat Jozemiek nog veel Braziliaanse kinderen blij kan blijven maken!


Vastenactie Sint Jozefschool succes
(5 april 2015)

Onlangs hielden de kinderen van de Sint Jozefschool in Schiedam hun jaarlijkse vastenactie. Ze hebben zich enthousiast ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de Stichting Eyes on Ghana in Ghana en Stichting Help mijn leven.
Met hun acties zamelden ze in totaal € 11.155,00 in, waarvan € 5.577 naar ‘Help mij leven’ gaat.

Wij bedanken de kinderen voor dit geweldige resultaat!


Portret predikant Gerard Rinsma in EO's Geloof en een hoop liefde
(21 februari 2015)

Dinsdag 24 februari aanstaande is op NPO2 in Geloof en een Hoop Liefde een portret van predikant & straatmuzikant Gerard Rinsma te zien. Gerard zal in dit portret ook vertellen over het werk van Robert, dat hij op deze manier probeert te ondersteunen.


Buurtcentrum in Antares feestelijk geopend
(12 januari 2015)

buurthuis geopend in krottenwijk Antares Op 8 januari werd door REMER in krottenwijk Antares "Universo Cultural Antares” feestelijk geopend.

In het buurtcentrum kunnen zo’n 200 kinderen met vele activiteiten meedoen. Honderden kinderen kwamen deze eerste middag al kennismaken met hun nieuwe ruimte.
Wijkpresident Marquinho en deelneemster Shakyra openden het gebouw, dat mogelijk gemaakt werd door de fantastische donatie van ‘The lords of Rhoon’.


Kerstbrief uit Brazilië
(15 december 2014)

Robert en de kinderen De afgelopen maand is Robert Smits op bezoek geweest in Nederland. Letterlijk op bezoek, want Robert is bijna iedere avond bij vrienden en donateurs thuis geweest om in gesprek te gaan over zijn werk in Rio. Een fijne manier voor Robert om velen van u te ontmoeten en persoonlijk in contact te komen of te blijven.
In de huiskamers waar Robert op bezoek was, werd enthousiast op zijn verhalen gereageerd. We hopen dat dit nieuwe inspiratie heeft gegeven om zijn werk te steunen op vele manieren en dat we daarbij ook op u mogen rekenen. Hier zijn het letterlijk donkere dagen, waarin we toeleven naar Kerst, het feest van licht. Laten we dat licht ook een beetje naar angstige, verwaarloosde, mishandelde, misbruikte of ‘vergeten’ kinderen in Braziliaanse favela’s brengen.

In Robert’s nieuwsbrief leest u hoe hard zij dit nodig hebben!

... lees meerMolenaarsstichting maakt verbouwing Pedra Lisa mogelijk
(15 oktober 2014)

schooltje in krottenwijk pedra lisa Enige tijd geleden werd het schooltje in krottenwijk Pedra Lisa opgeknapt met hulp van Stichting Molenaars Kinderfonds! In de krottenwijk, midden in Rio de Janeiro, werken Sparta en REMER al jaren met de kinderen uit de wijk. Met de verbouwing hebben jaarlijks vele kinderen een kans op onderwijs.
We danken stichting Molenaars Kinderfonds hartelijk voor hun bijdrage!


Brief uit Brazilië
(6 oktober 2014)

Robert en de kinderen Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Toen hij mij zag wenkte hij mij en zei: “Robert herken jij mij niet meer?” Nou, toen ik zo lang moest nadenken zei hij: “Alberto, de jongen die jullie aan een opvanghuis hadden geholpen.” Hoe mager en vies hij destijds was en hoe netjes en gespierd hij er nu uit zag in sporttenue met een pistool op zak - in de drugswereld. Wat deze jongen niet beseft is dat hij wordt ingezet voor de moeilijkste karweitjes. Hij blijft voor de drugsbende een straatjongen waar niemand om geeft. Als hij doodgaat zijn er geen huilende familieleden waar zij tegenaan moeten kijken...

... lees meerBestuurslid gezocht
(23 augustus 2014)

Onlangs heeft Margaritha van Overbeeke aangegeven haar bestuursfunctie te willen neerleggen. We zijn blij dat Margaritha zich als vrijwilliger met enthousiasme blijft inzetten voor de Stichting.
Daarom zijn we op zoek naar een nieuw bestuurslid.

Communicatie, enthousiasme en fondsenwerving- iets voor jou?
We zoeken een enthousias iemand die het contact kan onderhouden met donateurs, vrijwilligers en geinteresseerden. Je richt je in deze functie op fondsenwerving en ondersteuning van particuliere initiatieven, maar ook op het contact met geinteresseerden en donateurs. Je probeert enthousiaste mensen actief betrokken te krijgen en houden bij het werk. Daarbij benut je de online media door (samen met vrijwilligers) Facebook en de website bij te houden enbeantwoord je ook vragen van geinteresseerden die graag een bijdrage willen leveren of actie willen opzetten. Naast deze taken neem je deel aan algemene bestuurszaken.
De definitieve invulling van de functie wordt uiteraard in overleg bepaald.

Wat vraagt de functie van je?
Bestuurstaken kosten je een dinsdagavond per maand voor het bijwonen van de vergadering in Rotterdam en –afhankelijk van het takenpakket en je eigen inzet- enkele uren tot enkele dagdelen per week.

Wat kunnen we je bieden?
Het bestuur is onbezoldigd. Je ontvangt dan ook geen vergoeding voor de werkzaamheden. De sfeer in ons bestuur is informeel, vriendschappelijk en pragmatisch. Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de stichting worden werkzaamheden onderling verdeeld met oog voor ieders interesses en mogelijke inzet.

Geinteresseerd, of heb je een vraag?
We nodigen je van harte uit om contact op te nemen met het secretariaat.


'Lords Of Rhoon' doneren € 50.000 euro aan REMER
(22 juni 2014)

Clarence Seedorf reikt Robert Smits cheque uit ter waarde van 50.000 euro Roberts Smits ontving zaterdag een cheque ter waarde van €50.000 uit handen van Clarence Seedorf.

Op zaterdagavond werd Robert verrast met een fantastische gift van €50.000 van de vriendengroep 'Lords of Rhoon'. Door het werk van REMER te ondersteunen wilden de WK-fans hiermee iets doen voor de groep kinderen aan wie de investeringen in het WK 2014 voorbij gaan.

Op telegraaf.nl staat een video (vanaf 3:27)van dit geweldige nieuws

en ook het Algemeen Dagblad besteedde aandacht aan de actie (klik hier).


Opbrengst WK-hit 'Van Gaal Is Hier' voor Help mij leven!
(19 juni 2014)

Diggy Dex Van Gaal Is Hier WK 2014 Rapper Diggy Dex doneert de opbrengst van zijn WK Rap aan 'Help mij leven'.

Nadat hij in Voetbal International een interview las met Robert Smits, die kinderen in de sloppenwijken van Rio helpt en ondersteunt waar mogelijk, besloot Diggy Dex om een steentje bij te dragen.

De Single is voor €1 te downloaden via iTunes.

Diggy Dex promootte de track vervolgens bij Giel Beelen op Radio3. Dit kun je, samen met een koerende Marijke Helwegen, hier terugkijken!


Winnaar slagzinwedstrijd Favelacup bekend
(14 juni 2014)

Winnaars in de Favelacup! Ik steun de Favelacup omdat de straat bedoeld is om te voetballen en niet om te slapen"

Donderdagavond 12 juni klonk om 22:00 uur het startsignaal van het WK. Dit was ook de uiterste inzenddatum voor de slagzin wedstrijd.
In totaal zijn er 112 slagzinnen binnengekomen! Nog tijdens de openingswedstrijd heeft de jury alle slagzinnen doorgenomen en een shortlist gemaakt van 20 slagzinnen. Na een nachtje slapen, heeft de jury vrijdagochtend de winnende slagzin geselecteerd. De keuze is gevallen op de slagzin van Marcel Sol die de essentie van de Favelacup kort en bondig samenvat.

Marcel Sol is daarmee de winnaar van een WK-reis voor 2 personen naar São Paulo en bezoekt daar op 23 juni de wedstrijd Nederland - Chili! We wensen hem heel veel plezier!

De andere prijzen werden als volgt toegekend:
2. Wouter Couzy - Gesigneerd oranje shirt
3. Rock Smits - Wakeboard groepsarrangement
4. Marjolein van den Berg - AZ Arrangement
5. Rutger Kanis - Tankbon

(WK-reis en andere prijzen zijn gratis beschikbaar gesteld door mensen/bedrijven die het initiatief steunen.)

De organisatie van de Favelacup dankt iedereen voor zijn/haar bijdrage en is er trots op dat het evenement zoveel heeft los gemaakt in Brazilië en in Nederland. Het evenement zit er op, maar het werk van REMER gaat door!
Tot aan de WK finale kunt u het werk van REMER steunen door voor 3 euro uw favoriete Favelacup team te steunen in het "harde kern klassement". Daarnaast kunt u het werk van REMER natuurlijk blijven steunen door donateur te worden van Stichting Help mij leven.


PSV (Favela Moro da Providência) wint Favela cup
(11 juni 2014)

Winnaars in de Favelacup! Zingende supporters tijdens een bruisende finale van de Favelacup met als verdiende winnaar PSV (Morro de Provedência). Tijdens de wedstrijd bleek de verrassende finalist FC Twente (Santa Marta) toch een maatje te klein. Maar de sfeer op de tribune, waaronder veel pers en maar liefst drie televisieploegen, maakten er toch echt een finale van.

Na het laatste fluitsignaal was het complete chaos. De jongens van PSV renden (samen met een deel van het publiek) richting de beker. Maar even later kon Youri Mulder de trotse winnaars de beker overhandigen.

De Favelacup was een groot succes, voor de spelers, maar ook door de aandacht van Nederlandse media. Op 8 juni besteedde Youri Mulder in 'NOS Studio Voetbal' kort aandacht aan de Favelacup:
Klik hier (vanaf 3:35)


Eredivisieclubs strijden om Favelacup
(1 juni 2014)

Doe mee met de Favelacup! Nog een aantal dagen en dan gaat het WK-voetbal van start. Maar eerst…
De Favelacup!

Naast het Nederlandse elftal komen ook de Nederlandse Eredivisieclubs in actie in Brazilië tijdens het WK. 18 teams uit 18 sloppenwijken in Rio de Janeiro komen op 1 en 7 juni in actie tijdens de Favelacup. Ze spelen in shirts die Nederlandse eredivisieclubs ter beschikking hebben gesteld.

U kunt ze steunen! Ga naar favelacup.nl en doneer voor uw club! Al voor €3 steunt u het team dat de eer van uw favoriete club verdedigt.
Met uw donatie kunnen de Braziliaanse hulporganisaties REMER en Sparta ook na het WK 2014 kinderen uit de krottenwijken met sport en spel een beter leven geven.
Met deelname kunt u daarnaast ook een aantal mooie prijzen winnen!
Doet u ook mee?

Artikel over de cup in de Volkskrant.


Robert Smits en REMER in Studio Sport
(11 mei 2014)

Doe mee met de Favelacup! NOS Studio Sport besteedde vandaag aandacht aan het werk van Robert Smits in de krottenwijken van Rio de Janeiro. In een uitgebreid item werd Robert Smits geinterviewd en werd het werk van REMER belicht. Daarmee ging de NOS op zoek de donkere kant van het WK voetbal 2014, maar liet ook zien hoe waardevol het werk van Robert en zijn mensen is.
Hier kunt u het item terugkijken (vanaf 4:40): Uitzending Gemist.

Help Robert, doneer nu! Uw donatie telt!


Support de Favelacup en maak kans op een reis naar het WK in Brazilië!
(30 april 2014)

Doe mee met de Favelacup! In het kader van het WK voetbal wordt de Favelacup georganiseerd. Dit is een voetbaltoernooi voor kinderen uit de favela’s van Rio de Janeiro.
Het toernooi wordt gehouden om geld in te zamelen voor de onderwijs- en sportprojecten die REMER uitvoert voor straatkinderen in Rio. De deelnemende jeugdteams spelen tegen elkaar in de tenues van Nederlandse eredivisieclubs. Elke favela vertegenwoordigt een Nederlandse club.

Om dit toernooi tot een succes te maken hebben we ook uw hulp nodig.
U kunt helpen door mee te doen met de slagzin wedstrijd, deelname kost 11 euro.
Er zijn leuke prijzen te winnen en de hoofdprijs is zelfs een WK-reis naar de wedstrijd Nederland-Chili.
(WK-reis en andere prijzen zijn gratis beschikbaar gesteld door mensen/bedrijven die het initiatief steunen.)

Mochten slagzinnen niets voor u zijn maar wilt u toch helpen om straatkinderen in Rio mee te laten profiteren van het WK voetbal, vanaf 3 euro bent u al supporter van een favela en helpt u mee.

Doe mee op: www.favelacup.nl


Panorama magazine bezoekt Krottenwijk Antares
(19 april 2014)

Panorama magazine interviewt Robert Smits In Panorama's WK Special van deze week staat een artikel over de krottenwijk Antares.
Het voetbalteam van Antares neemt binnenkort deel aan de Favelacup namens SC Heerenveen. Naast mooie foto's is Robert Smits in het artikel aan het woord over zijn werk in deze gevaarlijke wijk.

In aanloop naar het WK brengen veel journalisten een bezoek aan het werk van REMER. We houden u hoogte van de media aandacht!


Nieuws per e-mail ontvangen? Meld je hier aan!


Robert Smits in Voetbal International
(20 januari 2013)

De editie van Voetbal International deze week bevat het laatste deel van interview met Robert Smits Nu in de winkel: De Voetbal International met het laatste deel van een drieluik over de donkere kant van het WK 2014 en een uitgebreid bezoek aan REMER, waarin redacteur Michel van Egmond schrijft over zijn bezoek aan Robert Smits en REMER in Rio.


Koop de Voetbal International en help Robert door je waardering voor het artikel te laten blijken. Stuur een mailtje aan de redactie en beschrijf wat je van het artikel vond!


Rondreis door ‘Pindorama’
(7 januari 2013)

De opbrengst van het boek komt ten goede aan de straatkinderen van Rio de Janeiro Het boek 'Rondreis door Pindorama: The Land of the Palm Trees' van Harry Van Durme is uit. Harry (22) schreef een boek over zijn avonturen in het Amazonegebied van Brazilië.
De opbrengst van zijn boek komt ten goede aan 'Help mij leven'. Een geweldig initiatief!

‘Rondreis door Pindorama’ is een passioneel en openhartig reisverhaal over de schoonheid de natuur, een ontdekkingstocht naar de kern van het leven en een eigentijdse weergave van de Braziliaanse cultuur.

Het boek is hier online te koop.


Vervolg verhaal Robert Smits in Voetbal International
(2 januari 2013)

De editie van Voetbal International bevat een interview met Robert Smits Nu verkrijgbaar in de winkel!
De Voetbal International met deel 2 van Balverliefd in Rio: op pad met Robert door Rio! Michel van Egmond bezocht Rio en Robert en schreef over de kant van het WK die FIFA liever niet laat zien.

Als je wil dat er het komende WK meer over de de andere kant van Rio je Janeiro wordt geschreven, stuur dan een mail aan redactie om je positieve reactie op het artikel te geven!


RIO by Jozemiek armbandjes helpen straatkinderen in Rio
(30 december 2013)

Armbandjes by Jozemiek voor straatkinderen in Brazilië Jozemiek Sieraden ontwierp vorig jaar unieke trendy armbandjes voor jongeren: Rio by Jozemiek. Jozemiek besloot om van ieder RIO armbandje een deel te doneren aan 'Help mij leven'.
En met succes, want er is inmiddels al € 1.000 euro gedoneerd!

De armbandjes worden in steeds meer winkels verkocht.
Wil je weten waar? Ga naar de Website.


Robert Smits in kersteditie Voetbal International
(18 december 2013)

De Kersteditie van Voetbal International bevat een interview met Robert Smits Vanaf vandaag in de winkel: De kersteditie van Voetbal International, waarin redacteur Michel van Egmond schrijft over zijn bezoek aan Robert Smits en REMER in Rio.

Onder de kop 'Het Rio dat de FIFA verborgen wil houden' wordt Robert geïnterviewd over de donkere kant van het WK voetbal in 2014.
In de komende twee edities wordt het verhaal met Robert vervolgd.

Koop de kersteditie van Voetbal International en stuur een mailtje aan de redactie om je positieve reactie op het artikel te geven!


Brief uit Brazilië
(12 december 2013)

Robert en de kinderen Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

In de ochtenduren gaan de straatwerkers van REMER naar de straatkinderen dichtbij het plein Central. Zij gaan voor achten, want rond half negen komt de gemeentepolitie om de kinderen te verjagen zodat het busstation weer zogenaamd ‘netjes’ wordt. Als je niet snel genoeg uit je slaap komt heb je grote kans dat je geraakt wordt door de knuppel van ‘oom agent’...

... lees meerRobert Smits in Nederland
(17 november 2013)

Robert Smits komt naar Nederland om over straatkinderen in Rio de Janeiro te praten Robert Smits komt binnenkort weer in Nederland. Wilt u Robert ontmoeten?
Dat kan!

Op dinsdag 19 november van 20:00 tot 22:00 uur bent u van harte welkom in de Ontmoetingskerk in Rotterdam. Robert ontmoet u graag om u bij te praten over het laatste nieuws uit Brazilië. De koffie staat klaar!

Adres: Ben Websterstraat 1, Rotterdam.

Op Zaterdag 23 november om 19.30 is Robert in Grou om over het straatwerk in Rio de Janeiro te vertellen. U bent welkom in "De Boei" (Kievitstraat 1). Johan Doornenbal en Gerard Rinsma leveren een muzikale bijdrage en na 21:30 uur is er een hapje en drankje.Brief uit Brazilië
(25 september 2013)

Robert schrijft in de nieuwsbrief over straatkinderen en sluiten van de Crack kliniek Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Via de media horen we dat de crack niet meer in Jacarezinho aanwezig is. Op een dag liep ik over het spoor op zoek naar crackgebruikers. Tussen de spoorrails en een hoge muur is wat struikgewas. Wij ontdekten toen dat daar tientallen crackgebruikers zaten, onttrokken aan het oog. Dit ging vele tientallen meters zo door. Het aantal gebruikers wordt steeds groter…

... lees meerREMER stopt met Crackwoonhuis Nieuwe Hoop
(15 september 2013)

Sluiting kliniek straatkinderen in Rio de Janeiro, Brazilie Onlangs heeft REMER moeten besluiten het opvanghuis voor crackverslaafde straatkinderen niet te openen. Het bestuur steunt REMER bij deze beslissing en probeert zoveel mogelijk van de financiële zorgen weg te nemen. Er is immers veel tijd en geld geïnvesteerd om het huis te realiseren. Wij zijn bijzonder dankbaar dat onze donateurs dit mogelijk hebben gemaakt. Ook voor hen is het een teleurstelling dat het huis er uiteindelijk niet kan komen!

Dit betekent dat REMER zich richt op andere manieren om kinderen op straat en in de favela’s te helpen.Naast het intensiveren van het bestaande straatwerk, richt REMER zich meer op werken met (verslaafde) kinderen in krottenwijken buiten het centrum van Rio.

Nog niet alle bestemde giften voor het opvanghuis zijn besteed. Dit biedt de kans om deze in overleg met REMER te besteden aan het uitbouwen van de huidige taken en nieuw te ontpolooien activiteiten. Mocht u hierover vragen hebben, neemt u dan aub contact op met onze secretaris Marijke van der Wenden, via secretaris@helpmijleven.org of telefoonnummer 010-4209181.Gezocht: Enthousiaste vrijwilliger/stagiar als projectbegeleider
(2 september 2013)

vrijwilliger gezocht Stichting 'Help mij leven' is op zoek naar een vrijwilliger / stagiair die ons vanuit Nederland / Brazilië kan helpen om van het WK in 2014 een succes te maken!

Wat ga je doen?
Je gaat je bezighouden met onze WK-aktie, de Favelacup. In aanloop naar het WK2014 gaat REMER in Rio de Janeiro een voetbaltoernooi organiseren.We hopen op deze manier aandacht te genereren voor het lot van de straatkinderen in Rio. De deelnemende jeugdteams (favela jongeren) zullen spelen in de tenues van Nederlandse eredivisie clubs op 1 en 8 juni 2014. Om dit event tot een succes te maken moet er een en ander vanuit Nederland en / of Brazilië worden georganiseerd. Als goede communicator zal jij gedurende de aanloop naar de Favelacup over dit event gaan berichten en is het jouw taak om verhalen de wereld in te sturen. Dit doe je via onze actiewebsite en sociale media. Daarnaast zal je contact hebben met media, producenten en sponsoren. Je zorgt dat alles rondom de actie in Rio wordt geregeld en gecoördineerd, van het transport van de voetbalshirts/materialen verstuurd door eredivisieclubs vanuit Nederland, tot de praktische invulling van de dagen 1 en 8 juni.

Je standplaats kan in nader overleg worden bepaald: Nederland, Brazilië of een combinatie hiervan. In Brazilië zul je verblijven op onze sitío in Minas Gerais. Hier kun je ook werken met de kinderen die hier wonen en bijvoorbeeld activiteiten met ze organiseren. Hier wonen en werken ook een aantal Nederlanders, waarvan Robert de oprichter van REMER zich ook bezig zal houden met de Favelacup. De andere optie is vanuit Nederland te werken (we hebben geen kantoor). Bij voorkeur wel aanwezig zijn in Brazilië gedurende het toernooi.

Wanneer kun je aan de slag?
Zo spoedig mogelijk / in nader overleg. Deze functie is in te vullen als vrijwilliger of stagiair.

Welke voorwaarden gelden er?

 • Je houdt van voetbal!
 • Je hebt interesse in de problemen van de straatkinderen en de favelas van Rio de Janeiro
 • Je bent een goede communicator en webbeheerder/bouwer
 • Je bent erg goed thuis in Social Media (Facebook, Twitter) en weet deze professioneel in te zetten
 • Je kunt goed zelfstandig werken
 • Je bent een ster in organiseren en coördineren
 • Je spreekt een beetje Portugees of kunt het snel onder de knie krijgen (als standplaats Brazilië is)
 • Bij voorkeur ben je bezig met of heb je afgerond een HBO- of universitaire communicatie, journalistieke, creatieve opleiding.

Enthousiast geworden? Of zoek je meer informatie?

Neem dan contact op met de coördinator Vrijwilligers, Gerry Bakker.


Help mij leven opnieuw positief beoordeeld door het CBF
(3 maart 2013)

CBF certificaat Per 1 februari heeft het CBF het 'Certificaat voor kleine goede doelen' toegekend aan stichting 'Help mij Leven'. Sinds 2005 beschikte 'Help mij leven' over het CBF-Keur.
De stichting blijft met het certificaat voldoen aan de strengste eisen. Zo heeft u als donateur de zekerheid dat uw geld goed terecht komt.

De strenge toetsing kost echter gemiddeld 2000 euro per jaar en is arbeidsintensief. Het CBF heeft daarom speciaal voor kleinere organisaties die jaarlijks tot 500.000 euro aan inkomsten ontvangen het 'Certificaat voor kleine goede doelen' ingesteld. De keuring vindt plaats op dezelfde aspecten als het CBF-Keur, maar sluit beter aan bij de organisatie van kleinere goede doelen. De jaarrekening moet nog steeds aan dezelfde richtlijnen voldoen en voorzien zijn van een goedkeurende verklaring van een accountant.
Met circa 400 euro per jaar zijn de kosten aanmerkelijk lager.

Naast een blijvende nauwkeurige externe controle op hoe met uw donaties omgegaan wordt, blijft er meer van uw donatie over voor de straatkinderen in Brazilië.

Meer informatie over het CBF certificaat? Klik hier.


Straatwerker Nando neemt afscheid
(27 augustus 2013)

Nando vertrekt als straatwerker met straatkinderen in Rio de Janeiro, Brazilie Straatwerker Nando neemt vrijdag na jaren van onvermoeibare inzet afscheid van REMER.

Nando is bekend en geliefd onder straatkinderen. Jaren lang was Nando het gezicht van REMER op straat.
Van broodjes en drinken uitdelen op straat, tot het met open armen ontvangen van kinderen als ze van straat wilden: Nando heeft veel betekend voor ongelofelijk veel kinderen.

We zijn Nando dankbaar voor zijn werk en wensen hem veel succes en geluk!Robert Smits vanavond in 'Het oog' op Radio 1
(24 juli 2013)

 Robert Smits op de radio in Met Het oog op morgen over straatkinderen Vanavond Spreekt Robert Smits op Radio 1 in 'Met het oog op morgen' (van 23.00 uur tot 00.00 uur) over het bezoek van Paus Franciscus aan krottenwijk 'Manguinhos' in Rio de Janeiro: Wat treft de paus aan? Hoe vergaat het de inwoners? En hoe zit het met de drugsbendes?

Luisteren dus!


'Help mij leven' introduceert: Team Noord!
(18 juni 2013)

Noord Nederland actief voor Straatkinderen in Rio de Janeiro Al jierren is der yn Fryslân in trouwe groep donateurs ferbûn oan de stichting 'Help Mij Leven'.
Der binne al ferskate groepen jeugd en folwoeksenen west út Grou en de rest fan Fryslân foar in wurkfakânsje yn Brazilië.
Geregeldwei wurde aksjes op tou setten bygelyks staasjejild- of 40-dagen project-aksjes.

Twa frijwilligers út dizze groep - te witten Eelke Pander en Matty Kloosterman – binne fanôf no it oansprekpunt. As “Team Noord” kinne se mei hun groep presintaasjes of ynformaasje oer ’t projekt jaan.

Wenje jo yn it noarden en ha jo ferlet fan ynformaasje of wolle jo in aksje organisearje?
Jo kinne se berikke op: matty@helpmijleven.org of belje mei ’t sekretariaat fan de stichting. Se bringe jo dan yn kontakt mei Matty.


Een regio waar we al jaren mogen rekenen op een trouwe groep donateurs, is Friesland. Er zijn al diverse groepen uit bijvoorbeeld Grou op werkvakantie geweest in Brazilië en al jaren organiseren vrijwilligers in Friesland inzamelingsacties voor Help mij leven.
Geregeld worden acties op touw gezet zoals statiegeld- of 40-dagentijd acties.

Twee vrijwilligers, Matty Kloosterman en Eelke Pander zijn bereid gevonden om aanspreekpunt van stichting ‘Help mij leven’ in Friesland te vormen. Als ‘Team Noord’ kunnen ze met hun groep presentaties en informatie geven.

Woont u in het noorden van het land en heeft u behoefte aan informatie of wilt u een actie organiseren? Neem gerust contact op via matty@helpmijleven.org, of bel met ons secretariaat. Zij brengen u dan met Matty in contact.Brief uit Brazilië
(12 juni 2013)

Julia zwanger in Rio Brazilie Robert Smits Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Juliana is 18 jaar. Haar ouders zijn verslaafd aan alcohol en drugs als zij hun huisje in de hoop op een betere toekomst verlaat. Zij kende Gilbert al een tijdje en trok bij hem in. Gilbert - en vrij snel daarna ook Juliana - raakte verslaafd aan crack en zo verloren zij hun huis. Juliana raakte zwanger en zij kan nu elk moment bevallen. Hoe de baby gaat heten en wanneer er voor de laatste keer een onderzoek is gedaan, weten zij niet. Feit is wel dat - als de baby de bevalling overleeft - er dadelijk een verslaafd kindje op de wereld wordt gezet...


Van de straat
(28 mei 2013)

In opdracht van Impulsis bezocht 'Opmeer Reports' het werk van Sparta en REMER in Brazilië. Ze maakten er een bijzonder mooie en aangrijpende video. Klik op 'Play' om de video te bekijken:Nieuws per e-mail ontvangen? Meld je hier aan!


Gezocht: Sociale media-expert / activiteiten-begeleider (vrijwilliger)
(25 april 2013)

vrijwilliger gezocht We zijn per 1 juni op zoek naar een vrijwilliger die ons in Brazilië kan helpen om van het WK in 2014 een succes te maken!Wat ga je doen?
Een groot deel van je tijd in Brazilië zal je doorbrengen op onze sitío in Minas Gerais. Hier zal je vooral bezig zijn met de kinderen die hier wonen. Je houdt ervan om met jongeren en met kinderen te werken en vindt het leuk om activiteiten te organiseren.

Je gaat je bezighouden met onze WK-aktie. In aanloop naar het WK2014 gaat REMER in Rio de Janeiro een voetbaltoernooi organiseren. De deelnemende jeugdteams (favela jongeren) zullen spelen in de tenues van eredivisie clubs. Als goede communicator en sociale media expert zal jij gedurende je periode in Brazilië over dit event gaan berichten en is het jouw taak om verhalen de wereld in te sturen. Dit doe je via onze actiewebsite en sociale media. Daarnaast zal je het aanspreekpunt zijn voor media, producenten en sponsoren.

Het ondersteunen van de organisatie bij het maken/bedenken van nieuw promotiemateriaal en content voor de website van 'Help mij leven'.

Wanneer kun je aan de slag?
Van juni tot eind 2013.

Welke voorwaarden gelden er?

 • Je bent een goede communicator
 • Je bent erg goed thuis in Social Media (Facebook, Twitter) en weet deze professioneel in te zetten
 • Je hebt ervaring met fotografie, grafisch ontwerp en kunt zelfstandig (Printed) media ontwerpen
 • Je kunt goed zelfstandig werken
 • Je bent sportief
 • Je beschikt over een rijbewijs
 • Je spreekt Portugees, of je kunt het snel onder de knie krijgen

Bij voorkeur heb je een HBO- of universitaire communicatie, journalistieke, creatieve opleiding afgerond.

Enthousiast geworden? Of zoek je meer informatie?

Neem dan contact op met de coördinator Vrijwilligers, Gerry Bakker.


Help mij leven opnieuw positief beoordeeld door het CBF
(3 maart 2013)

CBF certificaat Per 1 februari heeft het CBF het 'Certificaat voor kleine goede doelen' toegekend aan stichting 'Help mij Leven'. Sinds 2005 beschikte 'Help mij leven' over het CBF-Keur.
De stichting blijft met het certificaat voldoen aan de strengste eisen. Zo heeft u als donateur de zekerheid dat uw geld goed terecht komt.

De strenge toetsing kost echter gemiddeld 2000 euro per jaar en is arbeidsintensief. Het CBF heeft daarom speciaal voor kleinere organisaties die jaarlijks tot 500.000 euro aan inkomsten ontvangen het 'Certificaat voor kleine goede doelen' ingesteld. De keuring vindt plaats op dezelfde aspecten als het CBF-Keur, maar sluit beter aan bij de organisatie van kleinere goede doelen. De jaarrekening moet nog steeds aan dezelfde richtlijnen voldoen en voorzien zijn van een goedkeurende verklaring van een accountant.
Met circa 400 euro per jaar zijn de kosten aanmerkelijk lager.

Naast een blijvende nauwkeurige externe controle op hoe met uw donaties omgegaan wordt, blijft er meer van uw donatie over voor de straatkinderen in Brazilië.

Meer informatie over het CBF certificaat? Klik hier.


Cracklands in Rio: Robert Smits in Volkskrant
(25 februari 2013)

Artikel Volkskrant In een artikel op 25 februari besteedde de Volkskrant aandacht aan de extreme crackverslaving die in Rio de Janeiro woedt.

In het artikel komt ook Robert Smits aan het woord:
'Dit probleem moet integraal aangepakt worden met voolichting en psychische zorg. Nu worden ze na het afkicken weer op straat gegooid.'

Het artikel kun je hier lezen.


Sponsorloop voor Brazilië een succes
(18 februari 2013)

Poster Esther Frusch organiseerde op vrijdag 15 februari een sponsorloop samen met jongeren van Brijder Jeugd Ambulant en cliënten van Mistral. Het was een zeer geslaagde middag, waarop ongeveer 50 lopers een uur lang rondjes van 400 meter liepen. De opbrengst was € 1600. We danken alle deelnemers en Esther hartelijk voor dit bijzonder mooie bedrag!


Brief uit Brazilië
(17 december 2012)

Clarence Seedorf Voetbal Rio Brazilie Robert Smits
Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Op 14 oktober jl. trokken meer dan duizend agenten en mariniers gedekt door pantservoertuigen en helikopters de wijken Jacarezinho en Manguinhos binnen.
Met de vredespolitie in de wijken is de crackverkoop daar gestopt en de gebruikers verdwenen naar andere plekken. Dichtbij een grote weg, niet ver van het centrum, is één van de nieuwe cracolandias (crackgebruikplaatsen) in Rio ontstaan. Deze hel op aarde was er al, maar dan verstopt binnen de wijken Jacarezinho en Manguinhos. Het is met dit in je hoofd heel erg raar om 's avonds bij de Nederlandse handelsmissie in een pak met Clarence Seedorf te praten...

... lees meerInterview met Robert Smits op Radio 1
(9 december 2012)

Robert en straatkinderen in krottenwijk Op zondag 9 december was Robert te gast bij EO's radioprogramma 'Dit is de zondag'op Radio 1.
Uitzending gemist? Luister het interview hier terug.


Robert Smits in Nederland!
(3 december 2012)

Robert en straatkinderen in busje Robert Smits is deze en komende week in Nederland om fondsen te werven voor zijn werk met Braziliaanse straatkinderen. Zijn streven is om het bedrag van € 14.000 euro per maand om de afkickkliniek te draaien, bij elkaar te brengen.

Het is een groot bedrag, maar de problemen van de aan crack verslaafde kinderen zijn levensgroot. Werkt u ergens waar af en toe een goed doel gesteund wordt, zoals een bedrijf of school, of heeft u andere ideeën om Robert financieel te steunen, bel Robert dan direct en maak een afspraak: 06-58928914, of stuureen mail!


Ontmoet Robert in Berkel en Rodenrijs
Zondagmiddag 9 december om 14.30 uur houdt Robert Smits een voordracht in het restaurant van zorgcentrum 'Hergeborgh' in Berkel en Rodenrijs. U bent van harte uitgenodigd!

Het adres van 'Hergeborgh' is Raadhuislaan 7 te Berkel en Rodenrijs.


Robert Smits op televisie: Onverwacht bezoek!
(16 november 2012)

Robert en straatkinderen op Televisie Jan Liezenga verrast boezemvriend Robert Smits.

Robert Smits werd vrijdag in het programma 'Onverwacht bezoek' van de EO verrast door het bezoek van zijn vriend Jan Liezenga. Het was een ontroerende aflevering, die een bijzondere inkijk gaf in Robert's persoonlijke drijfveer om zijn werk in Brazilie te doen.

De uitzending kunt u hier terugkijken.


Feest: Sítio Shalom bestaat 20 jaar!
(6 augustus 2012)

Een weerzien van oud straatkinderen Zaterdag werd het 20-jarig bestaan van Sítio Shalom gevierd op traditionele wijze: Met een sport-toernooi en een mooi feest! Het was een mooi weerzien van oud-bewoners. Om het feest compleet te maken, overhandigde Cora Smits een checque van € 5.150, die donateurs met de acceptgiro actie uit de vorige editie van de nieuwsbrief hadden opgebracht. Een fantastisch cadeau!

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.Crackkliniek officieel geopend
(27 juli 2012)

Crackkliniek voor verslaafde straatkinderen officieel geopend Gisteren werd de crackkliniek voor de opvang van verslaafde straatkinderen officieel geopend. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing. Er wordt dus nog hard aan de afwerking gewerkt. Daarnaast is hulp voor de bekostiging van het werk in de kliniek nog hard nodig.

We wensen REMER veel succes met het fantastische gebouw!CBS De Sprankel in Stiens haalt een groot geldbedrag op!
(9 juli 2012)

Kinderen halen geld op voor straatkinderen Sprankelkinderen Charlotte en Linde doen verslag:

“Wij vinden dat de actie een heel goed plan was. Zo zamelen we geld in voor de straatkinderen in Brazilië. Zodat zij ook een beter leven kunnen leiden.
Vooral de markt was een heel groot succes net als de sponsorloop. Bij de markt was ook leuke muziek te horen en er werd ook eten en drinken verkocht. In de kraampjes werden leuke dingen verkocht zoals: armbanden, sleutelhangers, knikkers, kaarten en nog veel meer! Je kon naar een nagelstudio, daar werden je nagels mooi versierd en gelakt.
Het was een groot succes!
Al het geld dat is ingezameld gaat naar de stichting Help mij leven. Dat is € 6175,39!!!”Jubileumactie: 20 euro voor 20 jaar kindergeluk
(5 juni 2012)

20 jaar Sítio Shalom Op 4 augustus bestaat de sitio 20 jaar!
Het kunnen blijven opvangen van kinderen op de sitio is niet geheel vanzelfsprekend.

We doen daarom een beroep op u: geef tussen 2 en 20 euro om deze 20 jaar kindergeluk te verlengen. Cora, de zus van Robert zal het ingezamelde geldbedrag terplekke als kado aanbieden op 4 augustus.

Mogen we op uw steun rekenen? Maak uw gift dan over op rekeningnummer 10.76.14.642 t.n.v. Help mij Leven te Bleiswijk.

Dank!

Lees hier meer over deze actie...


Brief uit Brazilië
(25 mei 2012)

Robert en de vrijwilligers Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

In een wijk waar drugsdealers zwaargewapend op hun motoren door de straten sjezen, in een wijk waar honderden mensen op het vuilnis tussen de zwervende varkens en paarden crack gebruiken, in een wijk waar mensen letterlijk en figuurlijk in zombies veranderen, in een wijk waarin jonge mensen hun lichaam voor € 3 verkopen, in een wijk waarin een mensenleven niets meer waard is. Leve het WK in 2014 en Olympische Spelen in 2016. omgerekend honderden miljoenen euro’s worden er besteed aan wegen, bruggen, stadions, infrastructuur, en ga maar door. Dadelijk zullen belangrijke prominenten worden gebracht naar die paar krottenwijken die vredespolitie hebben, maar er blijven nog altijd 700 krottenwijken over met een andere realiteit!

Zoals iedere buitenstaander zegt na een bezoek aan Manguinhos: ‘Ik waande mij in een ander land, met taferelen die soms doen denken aan de Middeleeuwen’!

De hele nieuwsbrief leest u hier...


Oranjebazar Bleiswijk wederom succes
(14 mei 2012)

Ballonnen de lucht in Traditiegetrouw organiseerde de gereformeerde kerk Bleiswijk op koninginnedag de Oranjebazar. De opbrengst was dit jaar maar liefst € 22.000, waarvan € 7.000 bestemd voor 'Help mij leven'!

Op zaterdagavond werd de bazar feestelijk geopend met het oplaten van 500 oranje ballonnen en ook 30 april was het volop feest.
Met de zon was de bazar een mooi feest in het centrum van Bleiswijk. Veel mensen vonden elkaar op het terras en het Rad van avontuur gaf de mooiste prijzen weg en draaide ronde na ronde.

We bedanken de bezoekers en de gereformeerde kerk hartelijk voor het fantastische bedrag!


Marieke Oostenbrink onderscheiden
(30 april 2012)

Lintje voor voorzitter Op 27 april jongstleden ontving Marieke uit handen van Burgemeester van Vliet in Bleiswijk haar decoratie als lid in de Orde van Oranje Nassau. Reden voor deze onderscheiding is het vele vrijwilligerswerk dat Marieke al jaren lang doet voor stichting ‘Help mij Leven, de Gereformeerde Kerk in Bleiswijk en als mantelzorger.

Het bestuur en Robert hebben de voordracht van Marieke voor een onderscheiding van harte ondersteund. Marieke is al vanaf het begin van het werk van Robert betrokken bij de stichting en is inmiddels al jaren voorzitter. Onder haar voorzitterschap is de stichting gegroeid en geprofessionaliseerd. Daarbij hield en houdt Marieke vanuit de haar passende bescheidenheid altijd oog voor haar medemens, in Brazilië, maar ook binnen het bestuur.

Marieke heeft deze bijzondere blijk van waardering voor haar inzet voor de medemens dubbel en dwars verdiend!


Verbouwing Crackkliniek is begonnen
(28 februari 2012)

Flyer tennisactie Deze week is de verbouwing van de crackkliniek van start gegaan. Deze duurt ongeveer 2 maanden, waarbij als eerste de tuin en het huis een grondige schoonmaakbeurt krijgen.
Voordat het pand kan worden gebruikt voor de opvang en behandeling van verslaafde straatkinderen, moet er het nodige worden aangepast.

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenruimte wordt aangepakt, zodat de kinderen in een prettige en veilige omgeving kunnen afkicken en resocialiseren.
Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van REMER in vervulling!


10 uur lang tennis voor Brazilië levert mooie bijdrage op!
(5 februari 2012)

Flyer tennisactie Margaritha van Overbeeke daagde op 4 februari iedereen uit om tegen haar te komen tennissen
Iedereen krijgt de mogelijkheid om voor € 15,- 30 minuten tegen Margaritha of haar teamgenootjes te spelen. Daarnaast werden er tennislessen gegeven en kon je eten en drinken voor het goede doel.

De actie was een succes: er werd € 2.214,10 bijelkaar getennist.

We danken Margaritha en de enthousiaste tennissers van harte voor deze fantastische presentatie!


Spoorloos in Brazilië...
(8 januari 2012)

Jacoline in Brazilië Regelmatig werken Nederlandse vrijwilligers voor langere tijd in Brazilië. Ze houden ons op de hoogte en vertellen over de ervaringen die ze opdoen.
Jacoline Groenendijk versterkt het team van Sítio Shalom in Pequeri:

Vorige week woensdag was een heel bijzondere dag voor vijf kinderen van de Sítio. Zij gingen namelijk op familiebezoek. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar in dit geval dus wel: Zo’n 9 jaar geleden zijn deze kinderen met hun moeder vertrokken uit het dorp waar zij woonden en zijn alle contacten met de familie verbroken... Lees hier verder...


Opvangkliniek voor verslaafde kinderen een feit
(8 december 2011)

de nieuwe kliniek voor verslaafde straatkinderen Sinds 2009 werkt REMER aan het plan om een nieuw opvanghuis te openen specifiek gericht op de behandeling van straatkinderen met een crack-verslaving.

Een ambitieus plan, want op dat moment was deze specifieke zorg niet beschikbaar in Rio de Janeiro.
Nu is het eindelijk zo ver: R.K. Stichting Huize Buitenveldert (Amstelveen) heeft een mooi pand aangekocht in een buitenwijk van Rio de Janeiro. REMER gaat dit pand gebruiken als opvanghuis. In het huis is ruimte voor 10 crack-verslaafde kinderen die hier aan hun verslaving behandeld zullen worden door een professioneel team.

REMER hoopt het nieuwe pand over een paar maanden te openen: de start van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis!


Vriendendiner Robert Smits was succes
(21 november 2011)

Robert op Sitio Afgelopen vrijdag dineerden zo'n 70 donateurs en geïnteresseerden met Robert Smits.
Onder het genot van een goede maaltijd vertelde Robert over zijn ervaringen van het afgelopen jaar, maar blikte vooral vooruit naar de toekomst van REMER en Sparta. De te openen kliniek voor drugsverslaafde straatkinderen stond hierbij centraal: de kliniek moet met haar specifieke opvang & zorg een voorbeeld worden voor vele andere klinieken. Robert bedankt alle aanwezigen voor deze mooie avond!


Friese basisscholen in actie voor Help mij Leven
(10 november 2011)

Robert op Sitio Meer dan 10 Friese basisscholen voeren in het schooljaar 2011-2012 actie voor Stichting Help mij Leven.

Kinderen in de bovenbouw van deze basisscholen in de gemeenten Het Bildt, Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel krijgen het druk, want zij gaan op veel verschillende manieren proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hun Braziliaanse leeftijdsgenoten.

Twee groep 8 leerlingen van basisschool 'De Sprankel' in Stiens, -Nadine Prins en Marissa Wildeboer- hebben op 5 september hun leeftijdsgenoten verteld over 'Help mij Leven'. Deze kinderen kunnen de informatie nu weer doorgeven aan de andere leerlingen op hun eigen basisscholen.

De oprichter van Help mij Leven -Robert Smits- krijgt het ook druk, want op vrijdag 11 en vrijdag 18 november bezoekt hij deze basisscholen in Friesland! Hij vertelt dan over zijn werk onder de straatkinderen in Rio de Janeiro en over de plannen om een afkickkliniek voor verslaafde kinderen op te zetten in deze miljoenenstad.
We hopen allemaal op hele succesvolle acties, zodat veel kinderen een kans op een beter leven kunnen krijgen!


Ontmoet Robert Smits
(25 september 2011)

Robert op Sitio Robert Smits komt van 6 tot en met 23 november op bezoek in Nederland. Om donateurs te bezoeken en fondsen te werven, maar ook om u te ontmoeten!

Help Robert op weg: kent u een organisatie, kerk of school die mogelijk geïnteresseerd is in het werk van Robert? Neem dan contact op met het secretariaat.

Vriendendiner 18 november 2011
Wij geven onze trouwe donateurs en goede vrienden van Robert, REMER en Sparta graag de gelegenheid om in een informele en gezellige sfeer Robert en elkaar te ontmoeten.Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn!
Wilt u mee eten? Lees dan hier verder...


Vrijwilligers vertellen: Niek Feron
(20 augustus 2011)

Niek op Sitio met kinderen Regelmatig werken Nederlandse vrijwilligers voor langere tijd in Brazilië. Ze houden ons op de hoogte en vertellen over de ervaringen die ze opdoen.
Niek Feron versterkt momenteel het team van Casa Betânia in Rio de Janeiro:

Vorige week ben ik aan de slag gegaan in Casa Betânia in Rio de Janeiro. We helpen de straatkinderen uit verschillende favelas. Deze kinderen zijn bijna allemaal verslaafd aan crack! Ze kunnen hun ogen niet openhouden en vallen soms ook boven hun maaltijd in slaap...
Lees hier verder...


Sítio Shalom viert 19-jarig bestaan
(29 juli 2011)

Uitnodiging Sítio Shalom Sítio Shalom bestaat 19 jaar. En dat kan natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan (klik op de foto).

REMER organiseert een feest en nodigt alle donateurs en geïnteresseerden uit!

Het belooft op 6 augustus aanstaande een leuke dag te worden. Natuurlijk in het bijzonder voor de kinderen: er staan allerlei activiteiten op het programma zoals zang en dans, er komt een verhalenverteller en... er is natuurlijk een voetbaltoernooi.

Ook wordt er een benefietlunch verzorgd. Bent u toevallig in Brazilië? Doneer R$ 10 (€ 5) plus één kilo rijst of suiker, of één liter Shampoo of bakolie en eet mee!


Sponsorloop Willem Van Oranjeschool is een succes
(28 juni 2011)

Sponsorloop groep 7/8 De leerlingen van groep 7/8 van de Willem van Oranjeschool in Woudenberg hebben op vrijdag 17 juni een sponsorloop gelopen. Om 14.30 uur begon de loop. Een half uur lang hebben de leerlingen gerend en zichzelf totaal gegeven. Door de fantastische inspanning van de kinderen haalden ze ruim
€ 1200 voor ‘Help mij leven’ op!

De loop was de afsluiting van een vijf lessen durend project dat door PABO studenten werd georganiseerd. Daarin leerden de kinderen over Brazilië, Rio de Janeiro en over straatkinderen in de stad Rio de Janeiro.
Toen aan de kinderen werd voorgesteld om een sponsoractie te organiseren, werden zij direct razend enthousiast.

We bedanken de kinderen van harte voor hun inzet en voor het mooie bedrag!


Hoezo niet willen helpen!
(30 mei 2011)

Kind zit op tractor Regelmatig stuurt Robert Smits een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

"Hoezo niet willen helpen?! riep de maatschappelijk werkster Doracy tegen het ziekenhuispersoneel.

De straatwerkers hadden een doodziek straatkind meegenomen in het volkswagenbusje. De jongen kermde van de pijn en Flavio was door bijna alle rode stoplichten heengereden. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis vertelde de ambtenaar dat er al een rij met wachtende mensen was en dat er geen dokters over waren voor andere patiënten: Zij moesten maar een ander ziekenhuis zoeken.
Tja, dat had hij niet tegen Doracy moeten zeggen...

De volledige nieuwsbrief leest u hier...


Recordopbrengst oranjebazar Gereformeerde kerk Bleiswijk
(1 mei 2011)

Oranjebazar Bleiswijk 2011 De oranjebazar is een jaarlijks terugkerend fenomeen in Bleiswijk. Ook dit jaar waren tientallen mensen maandenlang bezig met de voorbereidingen en hielpen zij met groot enthousiasme om de bazar een succes te maken.
Vrijdagavond werd de bazar geopend met een ballonnenwedstrijd en konden de koopjesjagers snuffelen in tweedehands curiosa, boeken en kleding. Zaterdag was een prachtige zonnige dag waardoor vooral het buitenterras goed bezet was met drinkende, etende en loten kopende mensen.

’s Avonds werd bekend dat er een recordopbrengst is gerealiseerd van ruim € 25.000. Hiervan gaat iets meer dan 1/3 naar Help mij leven, waardoor wij binnenkort weer € 8.600 mogen inzetten voor het werk in Brazilië.

We zijn bijzonder dankbaar dat we ook dit jaar mogen rekenen op een fantastische bijdrage!


‘Huwelijksbox’: voor een prachtige huwelijksdonatie
(17 april 2011)

Stijlvolle huwelijksbox Soms heb je iets te vieren, maar hoef je eigenlijk geen kado’s. Veel mensen vragen dan ‘een envelopje’, soms zelfs voor het goede doel.

Om een prachtige huwelijksdag nu ook voor anderen waardevol te maken, hebben wij met dank aan Atelier Obrigado geheel gratis een stijlvolle box waarin bezoekers hun gift kunnen achterlaten.
Door de foto's van het bruidspaar in de hartvormige fotolijstjes te plaatsen krijgt het geheel een persoonlijk tintje!

Naast de huwelijksbox beschikken we ook over een Babybox. Wilt u een donatiebox bestellen voor uw bruiloft, kraamtijd of andere feestelijke gelegenheid, neem dan contact op met ons secretariaat, via mail@helpmijleven.org of telefonisch 0182-634730.


Leuk voor Ventjes ondersteunt de Stichting 'Help mij Leven'
(31 maart 2011)

Leuk voor Ventjes webshop Voor iedere bestelling doneert webshop leukvoorventjes.nl € 1 aan het werk in Brazilië.

Eigenaresse van Leuk voor Ventjes, Annette de Zaaijer, merkte dat leuke spullen voor meisjes veel te vinden zijn, maar dat het voor jongens altijd net iets lastiger is.
Annette heeft zelf een aantal jaar geleden een reis door Brazilië gemaakt en daar de vreselijke ellende van kinderen in de krottenwijken en op straat gezien.
Op deze manier wil zij een bijdrage leveren aan het werk van Sparta en REMER!


Tentoonstelling Straatkinderen wereldwijd
(15 maart 2011)

Tentoonstelling Straatkinderen wereldwijd In het Museum Volkenkunde is tot en met 21 mei de tentoonstelling
'Straatkinderen wereldwijd' te zien.

Fotograaf Ton Hendriks fotografeerde straatkinderen in diverse landen. Hij stelt met de fototentoonstelling 'Straatkinderen wereldwijd' het kind centraal. Door ze zelfbewust te portretteren, toont hij ze als individuen met een eigen geschiedenis.
"Meer nog dan de armoede kwelt ze het gebrek aan aandacht. Het zijn kinderen die geen kinderen kunnen zijn. Aan mij als fotograaf de taak om te tonen dat ze de moeite waard zijn te worden gezien.". Meer informatie en een selectie van de foto's:
www.globalstreetchild.org


Nieuws per e-mail ontvangen? !
Statiegeld voor straatkinderen!
(5 maart 2011)

Statiegeld voor straatkinderen In Bleiswijk helpen supermarktbezoekers van de Jumbo ons al een paar jaar lang op een bijzondere manier: Met statiegeldbonnetjes.

Het idee is even simpel als doeltreffend: shoppers stoppen het bonnetje van hun statiegeldflessen in een collectebus die bij de retour-automaat staat. En zo sparen ze kratje voor kratje, colafles voor colafles een betere toekomst voor straatkinderen bij elkaar. In 2010 was de opbrengst maar liefst € 1092,90!

Helpt u mee?
Introduceer dit initiatief nu ook in UW supermarkt! Het kost u weinig tijd en levert naast donaties ook bekendheid voor Help mij leven op. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met het secretariaat. Wij helpen u met de collectebus en het contact met uw supermarkteigenaar.
Alvast bedankt!


Stoppen met beroven...
(21 februari 2011- door vrijwilliger Jacoline Groenendijk)

Jacoline als vrijwilliger voor REMER Ik ontmoette vandaag een jongen in het inloophuis. Hij kwam binnen en riep: ’Hé tia (tante) Jacoline, herinner je je mij nog?’
En ik kreeg spontaan een knuffel. Hij vertelde dat hij de afgelopen twee maanden in de jeugdgevangenis had gezeten. Tijdens een verlof ontsnapte hij en was nu dus op de vlucht voor de politie. Hij vertelde dat hij zijn leven wilde veranderen en niet meer op straat wilde leven. ‘Ik wil terug naar het huis van mijn vader, gaan werken, een cursus volgen, voetballen. Mijn grote droom is om brandweerman te worden, want dan kan ik mensen redden!’

Nadat hij vertelde dat hij gisteren nog een vrouw van haar tas beroofd had, zei hij: ‘Om mijn leven te veranderen moet ik stoppen met het beroven van mensen.’…
Het is ongelofelijk, als ik met hem praat is het echt zo’n geweldig, lieve knul, hij lijkt de goedheid zelve, maar op straat is dat toch wel anders: Daar telt maar één ding: overleven!

De maatschappelijk werkster is met hem op weg gegaan om hem te helpen om weer naar huis te gaan. Hopelijk gaat het hem lukken en kan hij thuis blijven.
Lees meer...


24 uur zonder water
(12 februari 2011- door vrijwilliger Bram van Workum)

Sitio Shalom bij nacht We hebben alweer genoeg te doen gehad de afgelopen dagen! Ergens was een transformator kapot gegaan door kortsluiting. Daardoor zat de Sitio 24 uur zonder water en stroom. Nu zijn Robert en zijn mensen hier voortvarend te werk gegaan en hebben we weer stroom. Je merkt pas goed hoeveel water je gebruikt als je het niet hebt...

De Sitio is in ieder geval klaar met de zomervakantie en druk bezig met het nieuwe jaar. Het paviljoen is tegenwoordig de ‘Cantina literario’ (bibliotheek) en het gebouw waar dat eerst zat is nu voor de tieners die meer zelfstandig kunnen wonen. Er wordt een huisje vrijgemaakt, dat gebruikt gaat worden als wenplek voor nieuwe kinderen. Later zullen ze dan doorverhuizen naar andere huizen waar ze goed op hun plek zijn.
De vrijwilligers moeten tegenwoordig wonen in het huis op de heuvel waar Robert en Janine een paar jaar geleden hebben gewoond. Nu is dat relatief kleiner vergeleken bij de ruimte van het paviljoen en dus heb ik een ander huis op de Sitio opgeknapt met wat medewerkers van hier.

De sitio is al met al flink in beweging en ik heb nog maar 3 maanden, helaas. Binnenkort begin ik eindelijk met ICT lesjes voor de kinderen want ik heb een lokaaltje met wat pc’s ingericht. Internet op de Sitio zelf is er nog niet. Ik ben wat dat betreft ook afhankelijk van mensen die niet altijd weten hoe het moet en diegenen die het wel weten hebben niet altijd tijd. Al kan ik zelf veel doen, ik ken ook niet alle ins en outs in Brazilie. Ik geef niet op en het zal tot het laatste moment spannend blijven of het internet ook op de hele Sitio gaat werken!


Kinderen Sítio Shalom bouwen huttenkamp
(21 januari 2011- door vrijwilliger Bram van Workum)

Sitio Shalom bij nacht Het slechte weer van de afgelopen weken lijkt voorbij te zijn. Tijd om de schade op te nemen: op de Sítio zelf is er weinig voorgevallen en buiten een of twee gevallen dakpannen doet alles het nog.
Echter zitten we door het noodweer wel al heel lang zonder telefoon en internet. Dat is lastig voor de medewerkers maar ook voor de kinderen. Ikzelf heb aardig wat tijd en geld in een computerleslokaaltje en WIFI antennes gestopt en heb antennes gemaakt die signaal over zo'n beetje het hele terrein brengen. Maar zonder een internetsignaal heeft dat niet heel veel zin, vooralsnog zitten we zonder contact met de buitenwereld. De meeste medewerkers moeten thuis werken en dat maakt afspraken maken lastig. Toch hoop ik dat ik een mail vanaf de boerderij kan sturen voordat ik weer naar Nederland vertrek.

De kinderen en jongeren zelf zijn nu meer bezig met het bouwen van ons kamp waar we nachten gaan slapen. Claudio, een man uit Pequeri wiens vrouw in een huisje met kinderen werkt, heeft hierbij enorm geholpen. Zo hebben we nu een hut om te vissen op het meer maar dit dient ook als theatertje. Tevens hebben we een hut om in te slapen en een plek voor een kampvuur met barbecue.

Dit is vooral een mooie activiteit voor de jongens hier op het terrein die niks liever doen dan in de blubber rondstappen en vissen. ´s Nachts rennen ze tussen de vuurvliegjes achter de kikkers aan en overdag trekken ze enorme vissen uit het meer die in de vriezer verdwijnen.


Noodweer voorlopig zonder grote gevolgen voor REMER
(januari 2011)

de weg naar Sitio Shalom De afgelopen dagen leest u in het nieuws regelmatig berichten over de noodlottige gevolgen van zware regenval. Volgens vrijwilliger Bram van Workum heeft REMER er tot nu toe gelukkig weinig last van:

"We hebben inderdaad veeeeel regen hier. Gelukkig geen ernstige schade, maar educadores die ver weg wonen moeten soms omrijden omdat gebruikelijke wegen kapot zijn. Ook enkele toegangswegen naar Pequeri zijn beschadigd, maar alle bussen rijden nog.
Ik hoorde vandaag dat een bruggetje naar Bicas onder water staat (een paar centimeter), dus als het nog gekker wordt zou het kunnen dat we enigszins afgesloten raken.

Op de Sítio merk je wel slijtage door de regen. De toegangsweg is eigenlijk meer een rivierbedding geworden en er brokkelt van alles af. De verf bladdert her en der ook, omdat de huizen al het water opnemen waardoor de verf en het cement zacht wordt en er af valt.

Geen grote dingen dus maar wel veel modder. Ik heb echter veel jongeren zo gek gekregen om hutten te bouwen en volgende week gaan we gewoon kamperen bij het meer."


Bericht uit Brazilië
(december 2010 - Nieuwsbrief Robert Smits)

Straatkind in Casa Betania Velen van jullie herinneren zich vast nog wel de woorden van Neil Armstrong toen hij de eerste stap op de maan zette: “een kleine stap voor de mens, een gigantische sprong voor de mensheid”. Eind november trok in Rio de Janeiro het leger en de politie de favela ‘Complexo Alemão’ in met tankvoertuigen en helikopters. Deze krottenwijk is het misdaadbolwerk van de ‘Comando Vermelho’, de grootste drugsbende van Rio. Toen ik de beelden van honderden op de vlucht geslagen drugssoldaten op de televisie zag moest ik aan die woorden van Armstrong denken. In Rio zijn in het afgelopen jaar ongeveer 15 favela’s bevrijd van gewapende drugsbendes. Wijken waar voor het eerst sinds tientallen jaren weer vrede heerst.
In de ongeveer 900 favela’s waar de bendes nog de baas zijn is er de stille schreeuw: “bevrijd ons!”.

Tegelijkertijd vraag ik mij af: “Waarom heeft het meer dan 30 jaar geduurd?”. Meer dan honderdduizend mensen, vooral jongeren, zijn in die tijd vermoord...
... lees meer


Het is oorlog in Brazilië - een update
(17 december 2010
door vrijwilliger Jacoline Groenendijk)

Oorlog in Rio - update 14 december De oorlog lijkt afgelopen. Af en toe hoor je nog iets over de favela 'Complexo Alemão', maar de tanks en gevechtshelicopters zijn verdwenen uit het straatbeeld.

De politie van Rio de Janeiro heeft een statement gemaakt, toen ze massaal deze favela zijn binnengevallen.
Op televisie was te zien hoe de drugscriminelen op de vlucht sloegen voor de politie. In de krant stond een foto, met allemaal kakkerlakken er bij getekend: ze slaan als kakkerlakken op de vlucht. Met deze actie is de goodwill voor de drugsbendes ook verdwenen. Kleine jongens wilden voorheen altijd bij zo'n bende horen, want dan was je 'hét mannetje.' Maar nu is er meer sympathie gekomen voor de politie.
Gewapende politie jaagt op drugsbendes uit de krottenwijkIk heb gehoord dat er zelfs mensen naar de politie bellen om te melden waar nog bendeleden verstopt zijn. Voorheen kon dit echt niet, want dat betekende simpelweg je dood.
In deze favela komt straks de U.P.P. de vredespolitie. Daarbij zullen ook de sociale voorzieningen in de wijk opknappen: betere gezondheidszorg en scholing. De mensen zijn dus uiteindelijk blij dat deze inval plaats gevonden heeft. Deze dag was een historische dag in de strijd tegen de drugsbendes in Rio de Janeiro.

Het is nu weer rustig in de stad, hoewel rust in Rio altijd een relatief begrip is...
Lees verder...


Robert Smits te gast op Radio 1

Robert Smits te gast op Radio 1"Robert Smits werkt al 22 jaar met straatkinderen in Rio de Janeiro. Hij richtte de hulporganisatie Remer op. Hij krijgt geld van de gemeente Rio en van donateurs uit Nederland. Maar de problemen met straatkinderen zijn hardnekkig. Kan de nieuwe president Dilma Rousseff daar iets aan veranderen?"

Het geluidsfragment van de uitzending op 10 november is te beluisteren via:

VPRO's Villa VPRO en via de pagina In de media.

Hebt u Robert op de radio gehoord en wilt u een bijdrage leveren aan zijn werk met de straatkinderen?
Word donateur, klik hier.Vier vrijwilligers voor langere tijd naar Brazilië
(oktober 2010)

Vrijwilligers op weg naar straatkinderen en krottenwijkenIn oktober zal REMER maar liefst vier nieuwe vrijwilligers uit de Benelux mogen verwelkomen, die de organisatie voor langere tijd komen versterken.

In de eerste week van oktober vertrekken Penelope Delcour en Judith Coene uit het Belgische Gent voor een half jaar naar Brazilië en gaan vrijwilligerswerk doen met de kinderen op Sítio Shalom in Pequeri. Zij zijn enthousiast om naast ondersteunende taken, ook activiteiten met de kinderen te gaan doen. Een van de ideeën is om capoeira te oefenen met de kinderen.

Bram van Workum uit Leiden heeft al een tijd geleden zijn ticket geboekt om eind oktober naar Brazilië te vliegen. In Nederland werkt hij - net als Robert Smits voorheen - met kinderen in de hulpverlening. Bram is van plan om ruim een half jaar als vrijwilliger voor REMER te werken.

Eind oktober vertrekt Jacoline Groenendijk voor twee jaar als vrijwilliger. Tijdens een eerdere werkvakantie met de Braziliëgroep Gouda/Moordrecht en een half jaar als vrijwilliger heeft ze het leven in de favela's en van de straatkinderen gezien.

Kinderen die worden vergeten, bedreigd, vertrapt en uitgespuugd door de samenleving. Kinderen met angst, haat, verdriet, honger en trauma's, die alleen maar bezig zijn met overleven. De inzet van REMER om deze kinderen van straat te halen en weer kind te laten zijn, heeft zoveel indruk op haar gemaakt dat zij nu als vrijwilliger naar Rio gaat. Zij gelooft dat God van deze kinderen houdt en voelt zich geroepen om haar steentje bij te dragen.

Bram en Jacoline houden ieder een eigen blog bij over hun activiteiten als vrijwilliger:

Bram: bramvanworkum.waarbenjij.nu
Jacoline: jacoline-in-brazilie.nl

In de komende periode zullen Penelope, Judith, Bram en Jacoline meer van zich laten horen via onze website en in de nieuwsbrief.
Wij wensen hen veel succes!Boek met verhalen en foto's over REMER opnieuw verkrijgbaar!
(september 2010)

FotoboekEind 2009 hebben wij het boek 'Beste Vrienden' uitgebracht, over het werk van REMER met straatkinderen in Rio. Inmiddels hebben we een tweede druk uitgebracht.

In het boek zijn de meest aansprekende verhalen verzameld uit de brieven die Robert gedurende 20 jaar ieder kwartaal aan zijn Nederlandse donateurs schreef.

De verhalen worden geïllustreerd met prachtige foto's die de Amerikaanse fotografe Viviane Moos in de jaren '90 bij REMER maakte, en die zij ons vorig jaar kosteloos ter beschikking stelde. Het boek schetst een rauw, realistisch en indrukwekkend beeld van de harde wereld waarin Robert en zijn mensen dagelijks werkzaam zijn.
Blader hier door enkele pagina's in het inkijkexemplaar:


Heeft u interesse? Neem contact op met ons secretariaat per e-mail, of telefonisch: 010-5215070.


Eerste ‘babybox’ komt goed gevuld retour (19 juni 2010)
BabyboxSoms heb je iets te vieren, maar hoef je eigenlijk geen kado’s. Veel mensen vragen dan ‘een envelopje’, soms zelfs voor het goede doel. Ook ‘Help mij leven’ ontvangt op die manier regelmatig giften.

Om de gift een meer persoonlijk tintje te geven, bieden wij - met dank aan Atelier Obrigado - geheel gratis een mooie handgemaakte box waarin bezoekers hun steentje kunnen bijdragen. Op de foto de trotse ouders Jeroen en Ilse die de box gebruikten op het kraamfeest voor hun zoon Julian, met geweldig resultaat!

Wilt u de donatiebox bestellen voor uw feest, bruiloft, kraamtijd of welke gelegenheid dan ook, neemt u dan contact op met ons secretariaat, via mail@helpmijleven.org of telefonisch 0182-634730.Bericht uit Brazilië (juli 2010)
Kinderen in de bibliotheekIedere drie maand- en stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Er zijn tijden geweest dat ik de hoop had verloren. Ik dacht dat ik nooit meer vrede zou zien. Op verschillende manieren hebben de staat en de gemeente Rio er alles aan gedaan om de drugsbendes de krottenwijken uit te jagen. In 1987 verhuisde ik naar de krottenwijk Morro da Providência, waar destijds een bloedige strijd werd uitgevochten door twee rivaliserende bendes. Soms was er hoop, bijvoorbeeld toen de politie een aantal maanden de wijk in bezit nam; een ander moment was het leger er. Maar steeds keerden de dealers terug om hun terreur uit te oefenen. Een maand geleden is - zonder dat er één schot gelost werd - de Morro da Providência bezet door de vredespolitie (UPP). De drugsleiders hebben zich verplaatst naar andere wijken. Het is geweldig dat kinderen nu kunnen spelen en rennen door de nauwe straatjes zonder kans op een verdwaalde kogel; dat ouders niet meer bang hoeven te zijn dat hun zoon zich aan zal sluiten bij een bende; dat meisjes niet meer zwanger raken van een bendelid dat hen daarna weer snel verruilt voor een ander slachtoffer. Er is hoop en blijdschap, maar toch blijft ook de angst!! Hoe lang gaat dit duren? ... lees meer


Braziliaans feest "Een Hart voor een kind" (6 juni 2010)
Braziliaans feest Een groep van vrijwilligers uit Nederland gaat over enkele maanden naar Brazilië om daar het werk te bekijken en de armen uit de mouwen te steken. Ze zullen gedurende drie weken een werkvakantie houden bij REMER in Rio de Janeiro en in Pequeri.
De groep gevormd door Marijke, Ria, Marlies, Margriet, Cora, Laura, Nel, Siem en Ria, Cees en Jopie en Thea nodigen u uit voor een benefietfeest op: Zaterdag 12 juni 2010 van 14:00 - 22:00 uur in gebouw De Schakel, Oosteinde 27 te Moordrecht.

Met het benefietfeest willen zij geld bijeen brengen om ter plekke klusmaterialen te kunnen kopen en spelmaterialen voor de kinderen. Het zou fijn zijn als zij op deze wijze de kinderen wat extra ondersteuning konden geven.

Wat kunt u allemaal verwachten op het feest in Braziliaanse sfeer:
 - Live muziek
 - Heerlijke hapjes en drankjes
 - Zumba-workshop
 - Rad van avontuur met prachtige prijzen
 - Workshop Braziliaanse armbanden maken
 - PowerPoint presentatie over het werk in Brazilië
 - Voor de kinderen: schminken, knutselen, poppenkast, grabbelton en diverse spelletjes
 - Barbecue rond 18:00 uur
 - Demonstratie Capoeira dansen
 - Atelier Obrigado met grappige cadeautjes
 - Ballonnen oplaten met een boodschap
 - Competitie tafelvoetbal, sjoelen en doelschieten
 - Informatie over Stichting 'Help mij leven'
 - En informatie over het werk dat de groep in Brazilië gaat doen

Entree is gratis. Om mee te kunnen doen met de diverse activiteiten of voor iets lekkers te eten of te drinken kunt u bonnenboekjes kopen van 5 en 10 euro.
Als u mee wilt doen met de barbecue, dan is opgave vooraf nodig via vanderent@helpmijleven.org. De kosten (10 euro per persoon) ontvangen wij graag vooraf. Wij hopen u op 12 juni te mogen begroeten, dat we u een gezellige middag en avond kunnen bezorgen en dat we met elkaar wat kunnen betekenen voor de straatkinderen in Rio en de kinderen die bij REMER wonen in Pequeri.

Zie ook: http://braziliegroep2010.reismee.nl


Straatmuziek voor straatkinderen (29 mei 2010)
Straatmuzikanten Sinds vele jaren treedt Gerard Rinsma in zijn vrije tijd op als straatmuzikant in Roermond en verre omstreken, waarbij de opbrengst naar Stichting 'Help mij leven' gaat. Dit jaar op bevrijdingsdag hoorde er uiteraard ook een stukje straatmuziek bij. Gerard Rinsma heeft ook een CD gemaakt. Deze CD, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de projecten in Brazilië, is te bestellen door een mailtje te sturen naar ons secretariaat: mail@helpmijleven.org. U ontvangt dan nadere informatie.
Uw schoolreisje of uitje voor een straatkind (26 april 2010)
Efteling Gaat u graag eens naar Madurodam of het Dolfinarium? Bestel dan uw kaarten bij ons! Dat kost u evenveel als bij de kassa maar met één groot verschil: het gehele bedrag komt ten goede aan het werk van REMER en Sparta.

Hoe dat kan? Al jaren spaart een groep donateurs Airmiles voor 'Help mij leven'. Met die Airmiles kunnen wij gratis tickets bestellen voor diverse attracties en als u die van ons koopt, besteden wij het geld rechtstreeks in Brazilië.


De spelregels zijn simpel: u bestelt minimaal 6 weken van tevoren uw kaarten via mail@helpmijleven.org (of telefonisch op 0182-634730). U betaalt daarvoor de prijs die u aan de kassa ook zou betalen, dus inclusief groepskorting of kindertarief. Wij zorgen voor de kaarten en sturen u die toe. Deze regeling geldt natuurlijk ook voor scholen die op schoolreisje gaan.

Wij kunnen gratis kaarten bestellen voor Efteling, Walibi World, Madurodam, Dierenpark Emmen, Dolfinarium Harderwijk en Snowworld.


Latin American Film Festival, 6 t/m 14 mei (5 mei 2010)
LAFF In Utrecht vindt van 6 tot en met 14 mei het Latin American Film Festival plaats.
Het LAFF introduceert en presenteert jaarlijks het werk van (nieuwe) filmmakers uit en over Latijns-Amerika. Naast het bieden van een overzicht van de beste films en documentaires van het afgelopen jaar, biedt het LAFF een overzicht van de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van Latijns Amerika in een uitgebreid verdiepingsprogramma.

Meer informatie vindt u op www.laff.nl.


Overvloedige regenval in Rio de Janeiro (10 april 2010)
regenval in Rio de Janeiro Door overvloedige regenval is Rio de Janeiro bedekt met een dikke laag mod- der.

In de straten ver- sperren vele ver- laten auto’s en bussen de weg. Bewoners moeten door kniehoge blubber waadden. En het blijft maar regenen, al enkele dagen. De stad kampt met de hevigste neerslag uit zijn geschiedenis. Overstromingen en aardverschuivingen als gevolg van noodweer hebben al meer dan 250 levens geëist. In de deelstaat Rio de Janeiro werden 180 modderlawines gemeld.

Burgemeester Eduardo Paes van Rio de Janeiro spreekt van twaalfhonderd mensen die dakloos zijn geraakt. Tienduizend woningen lopen het risico in te storten, voor het grootste deel in de tegen de hellingen van de stad gebouwde sloppenwijken, waar ruim 20 procent van Rio’s bevolking leeft.

De Braziliaanse president Lula da Silva zei woensdag: ‘Dit is een tragedie. En wat het des te tragischer maakt, is dat de meeste slachtoffers uit arme wijken, met slechte voorzieningen komen.’ Het tien miljoen inwoners tellende Rio de Janeiro heeft ruim duizend favelas, sloppenwijken met talloze huizen die als luciferdoosjes op elkaar zijn gestapeld.


Brief uit Brazilië (6 april 2010)
twee vliegerende jongens Iedere drie maand- en stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Ik werd gebeld vanuit een hotel in Rio. Het was een jonge vrouw, Helga, die graag één van de wijken wilde bezoeken waar wij met kinderen werken. De meeste verslaafde straatkinderen kopen de vernietigende crack bij de dealers. Zo snel mogelijk inhaleren zij deze afvalcocaïne in de vieze en levensgevaarlijke omgeving van de drugspunten. In zo’n straat lijkt het net of je op een Nederlandse markt loopt: verschillende kraampjes met mannen die je toeschreeuwen om hun handelswaar te kopen, de ene jongen doet nog meer zijn best dan de ander, iedereen wil natuurlijk winst maken. Het verschil is dat in de kraampjes cocaïne, crack en marihuana te koop worden aangeboden. Gewapende mannen en/of kinderen houden de boel in de gaten. Iedere keer huiver je weer als je er langs moet om het bijlesschooltje te bezoeken en dank je God als je er weer veilig uitkomt. Na de school te hebben bezocht, liepen wij door de hoofdstraat van de wijk.
Lees hier meer ...


Oproep: nieuwe drukker voor nieuwsbrief nodig (13 februari 2010) voorkant nieuwsbrief
Na 10 jaar het drukwerk voor onze nieuwsbrief te hebben verzorgd, heeft woningcorporatie Woon- bron aangegeven hier- mee in 2010 te stoppen. Andere prioriteiten maken het voortzetten van deze voor ons zo belangrijke steun helaas onmogelijk. Wij zijn nu hard op zoek naar een nieuwe sponsor voor het drukken van de nieuwsbrief.

Bent u een drukker of heeft uw bedrijf/ organisatie een goede repro-afdeling, dan zou het ons enorm helpen als u eens per kwartaal onze nieuwsbrief kunt kopiëren. Het gaat om circa 16 pagina’s per keer in zwart/wit voor ongeveer 1200 donateurs. Wij denken bovendien er over na hoe we dit aantal kunnen verminderen door bijvoorbeeld minder pagina’s te gebruiken of meer donateurs een digitale nieuwsbrief te sturen.

Zowel voor de gouden tip als voor het drukwerk zelf zullen wij in onderling overleg een passende tegenprestatie/beloning vaststellen, naast natuurlijk de kinderlevens die u hiermee indirect redt. Neemt u a.u.b. contact op met onze secretaris Thea van der Ent via mail@helpmijleven.org of 0182 - 634730. Bij voorbaat dank!


Meedenkers, meedoeners en meeschrijvers gezocht (6 februari 2010)
De economische crisis gaat niet ongemerkt aan ‘Help mij leven’ voorbij. Wij hebben moeite om voldoende donateurs te blijven vinden om het werk van REMER en Sparta in Brazilië op volle kracht te blijven ondersteunen. Zowel onder particulieren als bij bedrijven en organisaties lijken er steeds minder mogelijkheden te zijn om geld te doneren voor de straatkinderen.

Ons bestuur bestaat uit zeven mensen met fulltime banen en heeft maar beperkt de tijd om na te denken over manieren om meer fondsen te werven en de bijbehorende acties uit te voeren. Hoewel wij worden ondersteund door een aantal enthousiaste vrijwilligers, bijvoorbeeld uit lokale groepen in Gouda en Grou, kunnen we nog wel wat extra denk- en doekracht gebruiken.

Wij roepen daarom iedereen met goede ideeën en/of een beetje extra tijd op om ons te ondersteunen. Wilt u een keer meedenken over goede fondsenwervingsacties? Wilt u helpen deze acties uit te voeren of om brieven te schrijven aan personen of organisaties die het werk in Brazilië misschien willen ondersteunen? Dan kunnen wij uw hulp goed gebruiken, zelfs al is het maar een keer een uurtje. Wij nodigen u van harte uit zich aan te melden bij het secretariaat (Thea van der Ent) via mail@helpmijleven.org of 0182 - 634730. Heel hartelijk dank!


Mooie bijdrage van Atelier Obrigado (17 januari 2010) Atelier Obrigado
Het nieuwe jaar begon voor REMER goed met een mooie bijdrage van Atelier Obrigado. Maar liefst 6.720,- Real (Euro 2.400,-) werd overhandigd zijnde de opbrengst van Atelier Obrigado over 2009.

Atelier Obrigado is een initiatief van Cora Smits, Marlies van Veen en Gerry Bakker met als doel de straatkinderen in Brazilië te helpen door verkoop van allerlei artikelen. Zij maken sleutelhangers, kaarten, sieraden, kussens, prikborden van stof, lampen, schilderijtjes, enz. En verkopen heel veel nieuwe en tweedehands spulletjes: van kinderstoeltjes tot servies, van schoenen tot kinderboeken, van vazen tot zeepjes. De artikelen zijn zeer divers, van hoge kwaliteit en niet duur.

Alles wat zij verkopen staat op de hyves van Atelier Obrigado. Dus zoekt U een leuk cadeautje voor iemand of voor u zelf, kijk dan even op: www.atelierobrigado.hyves.nl.


Zware regenval in Brazilië (6 januari 2010)
Omdat we vragen kregen over wat de gevolgen zijn van de zware regenval in Brazilië voor onze mensen in Rio en hun omgeving, hebben wij Robert Smits gevraagd om een reactie:

"Het had meer dan een week geregend in de staat Rio, duizenden mensen zaten zonder huis en er waren meer dan 70 doden. Op Ilha Grande kwam zowat een hele berg (16 ton aarde) naar beneden en nam alles mee het water in. Hierbij vielen meer dan 30 doden. Vreselijk!! Ook in de stad Rio stortten huisjes in die tegen de hellingen aan lagen. Gelukkig konden vele mensen net aan de ramp ontkomen. Dit alles gebeurde tijdens de eerste uren van 2010!! Bij REMER in Rio en in Pequeri kennen we zelf geen slachtoffers, maar na de eerste beelden gezien te hebben, vergaat je natuurlijk alle feestvreugde. Wij leven mee met de families, zeker waar er nog mensen vermist zijn. Robert."


Nieuwjaarsduik succesvol verlopen (1 januari 2010) Nieuwjaarsduik
Scheveningen op 1 januari. Zon en 0 graden. Mooier kon het niet.
Gevoelstemperatuur was -8 graden. De stemming zat er al goed in. Overal mu- ziek, blijde mensen met dikke mutsen.

11.45 op naar het strand. Uitkleden en aftellen....... 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, goooooooooooooooo
Wat een gegil, hard rennen en genieten van de goede stemming, de sfeer, en voelen dat het heel koud was.
Marlies, Carmen en Margriet doken hand in hand de zee in. Geslaagd en fantastisch. Uit de zee kwamen ze filmploegen tegen en maakte zij gelijk gebruik om te vertellen dat ze voor het goede doel het water in gegaan waren.

Een groep van vrijwilligers uit Nederland gaat de zomer van 2010 naar Brazilië om daar het werk te bekijken en de armen uit de mouwen te steken. Ze zullen gedurende drie weken een werkvakantie houden bij REMER in Rio de Janeiro en in Pequeri.
De komende tijd houden zij verscheidende acties met het daarmee bijeengebrachte geld kunnen zij bouwmaterialen kopen voor het onderhoud en sport- en spelmaterialen kopen voor activiteiten met de kinderen.

Wilt u op de hoogte blijven van hun acties kijk dan op: http://braziliegroep2010.reismee.nlBrief uit Brazilië (24 december 2009)
bandieten
Iedere drie maand- en stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Rio is als stad uitgekozen om in 2016 de Olympische spelen te gaan organiseren. Wat was er een blijdschap bij de Braziliaanse delegatie toen het nieuws bekend werd! De president, gouverneur, burgemeester en anderen sprongen een gat in de lucht en moesten huilen van blijdschap! Was het ook feest in de krottenwijken waar bijna 3 miljoen mensen wonen? Of was het met name feest in de rijke delen van de stad? De delen die er nog mooier uit zullen gaan zien, die nog veiliger zullen worden en die beter en sneller transport zullen krijgen.
Lees hier meer ...


Koninklijke onderscheiding voor Robert Smits (8 december 2009) Minister Rouvoet en Robert Smits
Deze maand is Robert twee weken voor familiebezoek in Nederland. Op maandag 7 december werd hij met een smoesje naar Den Haag gelokt, waar vice-premier André Rouvoet op hem wachtte. Tot grote verrassing van Robert ontving hij uit handen van de minister een hoge koninklijke onderscheiding als blijk van grote waardering voor zijn heldhaftige werk in Rio. Daarbij was een gezelschap aanwezig van 50 betrokkenen waaronder familie, vrienden en vrijwilligers en donateurs van ‘Help mij leven’.

Robert werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit omdat hij volgens Rouvoet onder extreem moeilijke omstandigheden fantastisch werk doet dat een voorbeeld is voor velen in Nederland en in Brazilië. Zo roemde de minister het feit dat Robert in Brazilië kinderen van de dood heeft gered en een kansrijker plekje in de maatschappij heeft bezorgd, maar vond hij het daarnaast van grote waarde dat Robert "ook bij bezoeken aan Nederland doorgaat met zijn bevlogen missie door het houden van lezingen, het organiseren van bouwbrigades van vrijwilligers en het bewust maken van de jeugd van het harde lot van hun leeftijdsgenoten in Brazilië." Volgens Rouvoet is het werk van Robert opgevallen als "een zegen voor de samenleving en een teken van hoop voor Brazilië, voor ons en voor de wereld".

De koninklijke onderscheiding noemde Rouvoet een "heel mooi en hopelijk stimulerend compliment". Na afloop van de uitreiking werd het glas geheven op de gezondheid van Robert en werd de hoop uitgesproken dat zijn werk ooit niet meer nodig zal zijn.

Wij danken alle donateurs die het werk van Robert zo vele jaren mogelijk hebben gemaakt. Het compliment van de koninklijke onderscheiding straalt via Robert ook op u af. Wij hopen dat u de onderscheiding net als Robert ziet als een stimulans om het werk te blijven steunen.
Wilt u Robert een persoonlijke felicitatie sturen dan kan dat via mail@helpmijleven.orgFoto- en verhalenboek over 20 jaar Robert in Brazilië (8 december 2009) boek 20 jaar
Vorig jaar kwamen wij in contact met de Amerikaanse fotografe Viviane Moos, die in de jaren negentig twee keer een aantal weken met REMER heeft meegelopen. Zij heeft destijds tientallen rauwe en indrukwekkende foto’s gemaakt van het straatleven en het werk van REMER, foto’s die nog niets aan actualiteit hebben ingeboet.

Daarnaast hebben wij al jaren het plan om alle ongelofelijke verhalen en anekdotes van Robert te bundelen in boekvorm. Ook Robert zelf loopt al enige tijd met het idee rond om een boek te schrijven. Wij hebben een eerste poging gedaan door een selectie te maken uit 20 jaar rondschrijfbrieven van Robert.

De verhalen en foto’s zijn gebundeld in een mooi ingebonden boek, waarvan de eerste exemplaren werden uitgereikt aan Robert en minister Rouvoet. Het boek geeft een indrukwekkend beeld van het harde straatleven in Rio en de hartverscheurende gebeurtenissen die Robert door de jaren heeft meegemaakt.

Wij bieden een ieder die zich betrokken voelt bij het werk van REMER en Sparta graag de gelegenheid om dit boek te bestellen. Om uit de kosten te komen vragen wij daarvoor een vergoeding van € 20,- plus verzendkosten.
U kunt het boek bestellen door een mail te sturen aan ons secretariaat via mail@helpmijleven.org. Van harte aanbevolen.


Verslag van vrijwilligers Rogier en Marieke (16 november 2009) Rogier en Marieke
Sinds enkele maanden werken Rogier en Marieke als vrijwilliger bij REMER. Regelmatig schrijven zij over hun belevenissen op toesenpol.waarbenjij.nu. Onderstaand fragment komt uit hun laatste verslag, waarin ze onder andere over hun vakantie maar ook over een familiebezoek van een kind op de Sítio en het werkgebied van REMER in Rio schrijven.

"Aan de andere kant ligt de wijk Manquinhos. Deze wijk is een van de wijken die extreem veel in het nieuws is geweest de laatste tijd. Een van dé bronnen van crack en geweld. De vorige keer dat ik in de wijk was geweest was toen we net in Rio geland waren. Het was de hel op aarde waar ik ontelbaar veel wapens, drugs en gebruikers onder leeftijdsgenoten had gezien. We steken de straat over en gaan de wijk in via een steegje. Sommige huisjes van het rode luchtsteen, aangevuld met planken en plastic. Meer van enkel afvalhout en regenschermen van plastic. Een grote rij is aangebouwd tegen de grote rioolpijp van 2 meter hoog die door de wijk loopt. De ‘sanitaire voorzieningen’ zijn een bron van ziekten en lopen uit waar ze op uit lopen. Het blijft, zelfs nu het schoongeveegd is, waar je kijkt een op en tegen elkaar aangebouwde samensmelting van buizen, draden, blik, plastic en hout. Mensen krioelen, zitten op de rioolbuizen, hangen uit een krot en de meesten lijken niks te doen. We komen weer aan bij het plein. Er is toch weer een crackpunt ingericht. Op een kleedje liggen de crackstenen, daaromheen de verkopers met wapens en de kopers met verslaving. Ook zijn de kinderen gearriveerd, waarvan ik er aardig wat ken uit Bethania. Ze herkennen mij ook en ze geven, tussen het stampen van de crack in een blikje door, me een hand en we hebben een praatje."


Brief uit Brazilië (24 oktober 2009) kind
Iedere drie maand- en stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Wat is gezondheid toch belangrijk om je werk goed te kunnen doen! Op een feest in Pequeri twee weken geleden was één van de speeltuigen een houten brug van 15 meter zonder zijkanten om je aan vast te pakken. Hoe verder je komt, hoe meer je gaat slingeren, alles draait om een goed evenwicht. Na een meter of drie viel ik ervan af. Ik kwam op mijn knie terecht die meteen naar de andere kant omboog. Heel het dorp eromheen natuurlijk en ik maar wachten op de ambulance. Terwijl ik daar lag, hoorde ik een jochie zeggen: "Kijk die ouwe vent nou, wat deed die nou op de brug!" Die zin was natuurlijk ook niet echt opbeurend op dat moment! Enfin: twee kapotte kniebanden, zeven weken met het been recht, op krukken en veel afhankelijk zijn van anderen. Dat is wel het allerergst. Dus ik schrijf deze brief voor het eerst vanuit mijn huis!
Lees hier meer ...


Wat vindt u van onze nieuwsbrief? (13 oktober 2009) cover Nieuwsbrief
Ieder kwartaal ontvangen donateurs onze gesponsorde nieuwsbrief in hun brievenbus. Iedere uitgave bevat het laatste nieuws, bestuurs- mededelingen, informatie over inzamelingsacties en de ervaringen van vrijwilligers. De nieuwsbrief is voor ons dus een belangrijk middel om u en nieuwe donateurs te informeren over het werk van REMER en de situatie in Brazilië.

Leest u de nieuwsbrief regelmatig? Dan willen we graag weten wat u van onze nieuwsbrief vindt zodat wij hem nog verder kunnen verbeteren!
U kunt ons uw mening geven door onze online nieuwsbrief-enquête in te vullen.

Klik hier om de enquête te starten.
U vult uw emailadres* in en met de code die u toegemaild krijgt, kunt u de enquête t/m 23 november 2009 online invullen.

Alvast bedankt voor uw mening!

*Uw emailadres wordt alleen gebruikt om toegang tot de enquête mogelijk te maken.

Update: deelname aan de enquete is inmiddels gesloten

Vul uw tank voor ‘Help mij leven’! (23 september 2009) de Baanderij
Sinds kort kunt u in Gouda met korting uw benzinetank vullen en tegelijkertijd ‘Help mij leven’ steunen. Bij het goede doelen Tankstation ‘De Baanderij’ kunt u een voordeelpas aanvragen, waarmee u niet alleen tot 10 cent korting krijgt, maar ook nog eens 1 cent per liter voor het werk in Brazilië spaart!

De Baanderij is een non-profitorganisatie die hun inkomsten besteden aan hulpverleningsprojecten over de hele wereld. Hierdoor rijdt u niet alleen plezierige kilometers voor ‘Help mij leven’, maar door te tanken en de auto te wassen steunt u diverse goede doelen!

Meer informatie kunt u vinden op www.debaanderij.nl en in de toelichting.

Om de voordeelpas aan te vragen, vult u dit formulier in. U krijgt de pas dan thuisgestuurd.

Zomeractie voor vakantiekamp bij RCN! (15 september 2009) RCN
Deze zomer is er op de vakantieparken van RCN gecollecteerd voor 'Help mij leven'. RCN beheert een aantal kampeerterreinen in Nederland en Frank- rijk (www.rcn.nl).


Een mooie kans om de vakantiegangers te informeren over ons werk en met een prachtig resultaat. De opbrengst wordt gebruikt voor de financiering van Camp Clay, het vakantiekamp voor de kinderen uit de krottenwijk Pedra Lisa dat jaarlijks georganiseerd wordt door Sportclub Sparta uit Rio de Janeiro.


Jaarverslag 2008 online (25 augustus 2009) cover Jaarverslag 2008
Graag presenteren wij u onze resultaten en bevindingen van het afgelopen jaar in het jaarverslag 2008.

U leest hierin onder andere dat dankzij uw steun honderden kinderen in Rio hun toevlucht konden zoeken bij de sportclub en het schooltje van Sparta, bij de straatwerkers van REMER en in het inloophuis Betania. Bijna 10% van de kinderen die dit inloophuis bezochten, gingen uiteindelijk van de straat. Veel hoger ligt dit percentage natuurlijk in het doorgangshuis 'Nova Esperança' en al helemaal op 'Sítio Shalom' en het studiehuis in Juiz de Fora, waar in totaal 87 kinderen werden opgevangen in 2008.

Voor een groot deel werd dit werk mogelijk gemaakt door alle donateurs van 'Help mij leven'. Van uw bijdrage ging liefst 98,5% rechtstreeks naar Brazilië, slechts 1,5% was nodig voor de kosten van fondsenwerving in Nederland. Ter vergelijking: om in aanmerking te komen voor het CBF-keurmerk voor goede doelen mag het percentage kosten fondsenwerving maximaal op 25% liggen. Wij voldoen dus meer dan ruimschoots aan deze norm.

Wij nodigen u van harte uit om hier alles te lezen over onze resultaten in 2008.


Werkvakantie afgesloten (15 augustus 2009) Zomer 2009
In de afgelopen weken zijn een aantal vrijwilligers uit Gouda en omgeving op Sítio Shalom in Brazilië aan de slag geweest.

Ze hebben daar onderhoudswerkzaamheden aan de woonhuizen en gezamenlijke ruimten van Sítio Shalom uitgevoerd. Tijdens hun bezoek hielden zij een dagboek lezen. Dit dagboek is te lezen op http://braziliegroep2009.waarbenjij.nu/.


Nieuwe secretaris (6 augustus 2009) Thea van der Ent
Een paar maanden geleden heeft onze secretaris Suzanne Korthorst aangegeven haar bestuursfunctie te willen neerleggen. Wij waren dus op zoek naar een nieuwe secretaris en kregen twee enthousiaste reacties op onze oproep. Dat kwam goed uit, want het takenpakket van Suzanne was eigenlijk te groot om door één persoon te worden uitgevoerd.

Wij heten daarom Thea van der Ent van harte welkom als nieuwe secretaris in het bestuur van 'Help mij leven'. Thea heeft veel ervaring als secretaris in haar dagelijkse werk voor de Gemiva - SVG groep, die mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking ondersteunt. Daarnaast komen Mieke Staal en Conny van Vliet het bestuur ondersteuning bieden bij een aantal belangrijke en tijdrovende administratieve werkzaamheden. Het bestuur heet Thea, Mieke en Conny van harte welkom als bestuurslid c.q. vrijwilligers.

Suzanne blijft ondanks haar afscheid uit het bestuur betrokken bij 'Help mij leven'. Dit is tekenend voor de gedrevenheid waarmee Suzanne zich al jarenlang inzet voor het werk van REMER. Zij vervulde haar werk als secretaris altijd punctueel, genuanceerd en met een positieve insteek, wist een steeds verder uitdijende en veeleisende functie als secretaris te combineren met een rol in de fondsenwerving en diende daarnaast als vraagbaak voor zowel donateurs als bestuursleden. Daarvoor onze bewondering en dank. We zijn blij dat Suzanne ook buiten het bestuur nog betrokken blijft bij 'Help mij leven'.


Afscheid met een cheque voor de straatkinderen (1 augustus 2009) Atelier Obrigado
Op 10 juni overhandigde Sidney Boerlage, de voormalig directeur van Pieralisi Benelux, een cheque ter waarde van € 1848,- aan onze secretaris Suzanne Korthorst.

Pieralisi Benelux houdt zich wereldwijd bezig met de verkoop en installatie van centrifuges, om vaste stoffen uit vloeistoffen te halen en zo afval te reduceren en water terug te winnen. Door zijn activiteiten in het buitenland werd Sidney Boerlage regelmatig geconfronteerd met leef- en werkomstandigheden die vaak hemelschreiend zijn, zoals de sloppenwijken in India, Zuid-Afrika en Brazilië. Als een persoonlijke geste om hier iets aan te doen heeft hij, ter ere van zijn pensioen per 1 mei, in plaats van een afscheidscadeau gevraagd om een donatie aan de 'Help mij Leven'. Een prachtig gebaar, waarvoor wij de heer Boerlage en Pieralisi hartelijk danken!


Brief uit Brazilië (7 juli 2009) 20 jaar REMER
Iedere drie maanden stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.
20 jaar REMER, en zoals ik in de vorige brief schreef, wat is er een hoop veranderd! Dankzij de Stichting Help mij Leven was het mogelijk om een professionaliseringstraject binnen REMER op te zetten. Consultant Frans van Kranen had na onderzoek een rapport gemaakt en op 27, 28 en 29 mei vond een strategische bijeenkomst plaats met deelname van 34 medewerkers uit Rio en Minas Gerais, van het bestuur tot aan de kokkin.
Lees hier meer ...


Atelier Obrigado verkoopt zelfgemaakte producten voor 'Help mij leven' (7 juli 2009) Atelier Obrigado
Op 1 februari is 'Atelier Obrigado' op- gericht, met als doel de straatkinderen in Brazilië te helpen door verkoop van allerlei artikelen. De initiatiefnemers Marlies van Veen, Gerry Bakker en Cora Smits schrijven:
"Natuurlijk kan iedereen geld doneren aan 'Help mij leven', maar wij willen dat helpen ook op een andere manier kan." De stichting Help mij leven verkoopt geregeld al producten zoals glazen, kaarsen, verjaardagskalenders, t-shirts enz. Atelier Obrigado wil dit uitbreiden met zelfgemaakte producten, gemaakt met materiaal voornamelijk uit Brazilië.

Wij maken sleutelhangers, kaarten, sieraden, kussens, prikborden van stof, lampen, schilderijtjes, enz. En we verkopen heel veel nieuwe en tweedehands spulletjes: van kinderstoeltjes tot servies, van schoenen tot kinderboeken, van vazen tot zeepjes. De artikelen zijn zeer divers, van hoge kwaliteit en niet duur.

Alles wat wij verkopen staat op de hyves van Atelier Obrigado. Binnen 1 week hadden we al 126 leden op hyves, maar we hopen dat dat er nog veel meer worden. Aanmelden is gratis. Op de hyves staat ook onze agenda: waar u ons vindt op een markt in het land. Binnenkort hopen we ook te kunnen beginnen met een winkel. Weet u een plek waar wij onze spullen kunnen verkopen (een winkelpandje of een markt), neemt u dan aub contact met ons op.

Wij hopen dat de producten aanslaan en dat wij veel verkopen voor 'Help mij leven'. Dus zoekt U een leuk cadeautje voor iemand of voor u zelf, kijk dan even op onze hyves: www.atelierobrigado.hyves.nl.


Opbrengst veiling haringparty 2009 naar stichting 'Help mij leven' (30 juni 2009) Haringparty
In Grou is jaarlijks een haringparty, die dit jaar voor de eerste keer plaats vond bij restaurant 'Het Theehuis'. Henk Hofstede van het gelijknamige klussen- bedrijf uit Grou is in bezit gekomen van het eerste vaatje nieuwe haring, aangeboden door Ida's Visservice, tijdens een Amerikaanse veiling.
Door de geweldige biedingen van de vele aanwezigen, die daarvoor werden aangespoord door veilingmeester Freark Smink (bekende Friese acteur), heeft de Amerikaanse veiling uiteindelijk een fraai bedrag van 2.000 euro opgeleverd. De Grouster Brazilië-gangers waren ook massaal aanwezig op deze Haringparty.
Voor een indruk van deze veiling kijk op: http://www.youtube.com/watch?v=hHnpWlQGFdk.


Braziliaans filmfestival Camera Mundo (24 juni 2009) Camera Mundo
Voor de tweede maal laat Camera Mundo's Independent Film Festival ons kennis maken met de onafhankelijke Braziliaanse films in vele verschijningsvormen. Van fictie tot experimenteel en van animatieshorts tot lange documentaires. Een bont programma van eigenzinnige cinema van jong talent en oude meesters.

Het Braziliaanse feestje duurt drie dagen lang van 26 t/m 28 juni en vindt plaats in alle zalen van Theater Lantaren/Venster te Rotterdam. Naast de films zal de foyer in Braziliaanse sferen verkeren, kan er genoten worden van optredens van verschillende dj's, van tropische hapjes en drankjes en kunt u zich verdiepen in de mooie fototentoonstelling Laburê van Guta Galli.

Voor meer informatie zie: www.cameramundo.nl en www.lantaren-venster.nl.
Nu in de bioscoop: Last Stop 174 (24 juni 2009) Last Stop 174
Sinds kort draait in de Nederlandse bioscopen de Braziliaanse film Last Stop 174 van regisseur Bruno Barreto.

Een drugsverslaafd straatkind gijzelt 12 juni 2000 in Rio de Janeiro de passagiers van bus 174. De gijzeling, die vijf uur duurt en in heel Brazilië live op televisie is te volgen, eindigt in een tragedie. In 2003 maakte José Padilha met Ônibus 174 een bekroonde documentaire over dit drama. In de speelfilm Last Stop 174 brengt regisseur Bruno Barreto nu het menselijke verhaal achter de gewelddadige buskaping. Een ontroerend drama over een moeder en zoon - wezen in een maatschappij die hen in de steek heeft gelaten - die elkaar zijn kwijtgeraakt en op zoek zijn naar elkaar.

Voor meer informatie en speelplaatsen en -tijden zie: www.belbios.nl


Paprika's verkopen voor de straatkinderen (14 juni 2009) Braderie Pijnacker
Op zaterdag 13 juni stond Roos Heydeman samen met een paar vriendinnetjes en een vriendje op de braderie van Pijnacker om paprika's, bloemen en speelgoed te verkopen voor de straatkinderen in Brazilië. De vader van Roos organiseerde de jaarbraderie en omdat de school waarop ze zitten - groep 6 van CBS de Poort in Bleiswijk - de Stichting Help mij Leven van giften voorziet, leek het ze leuk om ook geld in te zamelen voor de kinderen in Brazilië. Dat is goed gelukt, want aan het eind van een stralende dag hadden ze maar liefst €. 410,80 opgehaald. Roos, Linda, Daniëlle, Amber en Michiel: bedankt voor jullie fantastische actie!


Groeten uit Abcoude (10 juni 2009) De kinderen uit Abcoude
Opgroeien in Abcoude of opgroeien in een sloppenwijk in Brazilië, dat is een wereld van verschil. De kinderen die dit voorjaar in de katholieke kerk van Abcoude hun eerste communie deden, wilden graag wat meer weten over hun leeftijdsgenoten in Brazilië. Dit inspireerde hen om een kunstwerk te maken: een zon met daarop hun foto’s en een kort verhaaltje. Deze zon is vervolgens naar Sítio Shalom gestuurd. Als antwoord stuurden de kinderen van de Sítio zwaaiende handjes terug naar Abcoude. Een leuke illustratie dat het met een klein gebaar mogelijk is om deze werelden even iets dichter bij elkaar te brengen! De collecte bij de eerste communie kwam ten goede aan Sítio Shalom.


Tentoonstelling Brazil Contemporary (2 juni 2009) Brazil Contemporary
Drie Rotterdamse musea brengen Brazilië naar de Maasstad. Het Nederlands Architectuurinstituut laat het publiek kennismaken met een van de grootste steden ter wereld: São Paulo. Museum Boijmans Van Beuningen geeft een schitterend overzicht van de unieke Braziliaanse beeldende kunst. Het Nederlands Fotomuseum zoomt in op de razendsnel veranderende Braziliaanse beeldcultuur met zijn mengeling van hoog en laag, elitair en populistisch, kunstzinnig en toegepast.

Brazil Contemporary vindt plaats van 30 mei tot en met 23 augustus 2009. Voor meer informatie zie: www.brazilcontemporary.nl


Nu in de bioscoop: Linha de Passe (24 mei 2009) Linha de passe
Sinds kort draait in de Nederlandse bioscopen de Braziliaanse film Linha de Passe van regisseur Walter Salles. Eerdere succesvolle films van hem waren Central de Brasil en de Che Guevara-roadmovie The Motorcycle Diaries.

Linha de Passe speelt zich af in de armere buurten van São Paulo.Daar proberen vier jonge, vaderloze broers hun weg te vinden in het leven. Denis, de oudste, is één van de 300.000 koeriers op brommertjes die de straten doorkruisen om aan de kost te komen. Dario, een getalenteerde voetballer, hoopt dat hij via de sport een beter leven kan opbouwen. Dinho zoekt zijn toevlucht in een evangelische kerk. En de jongste, Reginaldo, rijdt de hele dag in een bus om zijn vader terug te vinden.
Voor hun moeder Cleuza, die alweer zwanger is, is het niet altijd makkelijk om haar vier zonen, van verschillende vaders, alleen op te voeden. Maar hoe wanhopig ze soms ook is, ze blijft ze onvoorwaardelijk steunen. Allemaal zijn ze op zoek naar een oplossing voor hun uitzichtloze situatie. Voor meer informatie en speelplaatsen en -tijden zie: www.belbios.nl


Nieuw scholingsproject van start (2 mei 2009) schooltje in Jacarézinho
Op 1 maart is REMER een schooltje begon- nen in de geweld- dadige krottenwijk Jacarézinho (150.000 inwoners). Veel kin- deren uit deze wijk belanden uiteindelijk op straat in het werk- gebied van REMER. Met het schooltje hoopt REMER de enorme schooluitval van de krottenwijkkinderen te verminderen, waardoor ze minder snel in de drugsbendes en op straat belanden.

Dit schoolproject in Jacarézinho bouwt voort op de succesvolle ervaring van SPARTA in de wijk Pedra Lisa / Morro da Providência, waar niet alleen de schooluitval sterk is teruggedrongen maar de het schooltje ook een belangrijke sociale functie in de wijk vervult. In Jacarézinho werkt REMER samen met een metodistenkerk, die de lokalen en eten beschikbaar stelt. REMER betaalt de salarissen van 2 leraressen en een pedagoge. In eerste instantie worden huiswerklessen gegeven aan 80 kinderen. De bedoeling is om het project in 2010 uit te breiden naar 200 kinderen.

Wij zijn nog op zoek naar een sponsor voor dit project. Voor de huidige omvang met 80 kinderen is ongeveer 650 euro per maand nodig, voor de gewenste uitbreiding naar 200 kinderen zo'n 1.600 euro per maand.


Brief uit Brazilië (11 april 2009) 20 jaar REMER
Iedere drie maanden stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië. REMER viert momenteel zijn twintigjarig bestaan. Ik wil graag stilstaan bij een aantal verschillen tussen toen en nu. In 1989 kende Brazilië grote economische problemen (een enorme buitenlandse schuld en een inflatie van 365%). Nu gaat het met Brazilië, zoals president Lula zegt, vooruitstrevend. Maar nog altijd leven 26,7 miljoen kinderen in een gezin dat moet rondkomen met een half minimuminkomen (rond 100 dollar).
Lees hier meer ...


Secretaris gezocht (7 april 2009)
Onlangs heeft onze secretaris Suzanne Korthorst aangegeven haar bestuursfunctie te willen neerleggen vanwege haar drukke werk en gezinsleven. Suzanne heeft jarenlang nauwgezet en met veel enthousiasme de administratie voor de stichting verzorgd en daarnaast een actieve rol gespeeld als fondsenwerver en aanspreekpunt voor donateurs. Het wordt een hele uitdaging om haar lege plaats op te vullen.

We zijn daarom op zoek naar een nieuw bestuurslid, dat de secretariële taken op zich kan nemen. Denkt u hierbij aan het verwerken van post en e-mails, het voorbereiden van de bestuursvergaderingen, het bijhouden van het adressenbestand en de administratie. Andere activiteiten, zoals het opstellen van beleidsdocumenten, beantwoorden van vragen van donateurs en fondsenwerving kunnen in overleg in het takenpakket worden opgenomen. Wij nodigen u graag uit voor een gesprek over de mogelijkheden om toe te treden tot ons bestuur.
De sfeer binnen ons bestuur is informeel en pragmatisch. Op professionele wijze trachten wij bij te dragen aan de kwaliteit van leven van de straatkinderen in Brazilië.

Bestuurstaken kosten u een dinsdagavond per maand en - afhankelijk van het takenpakket - enkele uren tot enkele dagdelen per week. Wij nodigen u van harte uit om contact op te nemen!

Marieke Oostenbrink (voorzitter)
e-mail: oostenbrink@helpmijleven.org
telefoon: 010 - 521 50 70

Update: Inmiddels is een nieuwe secretaris gevonden.


Movies that Matter Festival, 2 t/m 8 april (31 maart 2009) Movies that Matter Festival
In Den Haag vindt van 2 tot en met 8 april het Movies that Matter festivial plaats. Het Movies that Matter Festival is het film- en debatfestival van Amnesty International en de opvolger van het Amnesty International Filmfestival.

Dit vernieuwde festival is hét Nederlandse festival van de geëngageerde film, een jaarlijks internationaal film- en debatfestival waar documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers het debat over mensenrechten, menselijke waardigheid en situaties waarin deze in het geding zijn aanwakkert. Het festival is een ontmoetingsplaats waar het publiek in gesprek gaat met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld.

Meer informatie vindt u op www.moviesthatmatterfestival.nl.


Fancy fair Surhuisterveen (8 maart 2009) Fancy Fair
Op vrijdag 13 februari hebben de leerlingen van het Lauwerscollege te Surhuisterveenerg een grote fancy fair gehouden. Er was een stand met zelfgemaakte en gesponsorde bloemstukken, de bakker sponsorde de fancy fair met 100 broodjes en de slager met 100 hamburgers. Een docent had een leuke grabbelton gemaakt en een andere docent liet zijn haren afscheren hetgeen maar liefst 300 euro opleverde. Ook hadden een twintigtal ouders en leerlingen speciaal voor deze fancy fair cakes en taarten en koekjes gebakken.
De prijzen voor de loterij hebben de leerlingen zelf opgehaald bij de bedrijven die hun hiervoor hadden gesponsord. De fancy fair leverde samen met de verkoop van kerststukjes, het organiseren van een sponsorloop en de verkoop van loten maar liefst 1.950 euro op. Een geweldige opbrengst, waarmee de leerlingen voor een aantal maanden de kosten van een woonhuis op de Sítio Shalom met 8 kinderen kunnen dragen!


Ervaringen van Cora Smits tijdens haar verblijf in Brazilië (3 maart 2009)
in de krottenwijk Onlangs werden de acht woonhuizen op Sítio Shalom voorzien van zonnecollectoren.

Een groep van vrijwilligers uit Nederland is 10 dagen naar Brazilië geweest om op het dak van elk woonhuis een zonnecollector en een waterreservoir te plaatsen. Gezien de vele zonuren in Brazilië betekent dat niet alleen elke dag een milieuvriendelijke en warme douche, maar ook een besparing op de energielasten voor Sítio Shalom.

Eén van de vrijwilligers was Cora Smits, zus van de grondlegger van REMER, Robert Smits. Samen met Marlies van Veen heeft ze een aantal van haar ervaringen beschreven. U kunt ze hier lezen.


Het Meer-Minder-Fonds steunt Casa 5 (24 januari 2009) overhandiging cheque
Het Meer-Minder-Fonds (www.meer-minder-fonds.nl) in Hoofddorp wil verandering brengen in de scheve verhoudingen in de wereld: door zelf iets minder te doen krijgt een ander de kans om iets meer te doen!

Onder dit motto is het afgelopen jaar geld ingezameld voor huisje 5 van Sítio Shalom, de woonboerderij in Pequeri. Met veel enthousiasme zijn allerlei kleine acties georganiseerd.

Het resultaat overtrof alle verwachtingen: zondag 7 december reikte Cor Maurits namens het fonds een cheque van € 9.630,- uit aan Robert Smits! Via het Casa Support programma zijn hiermee de kosten voor huisje 5 voor ruim 16 maanden gedekt.


Brief uit Brazilië (december 2008) schoolkind in Pedra Lisa
Iedere drie maanden stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

Het succes van het schooltje in Pedra Lisa waar 110 kinderen bijlessen krijgen, heeft zo veel goede resultaten dat wij gevraagd zijn door een plaatselijke kerk in een andere gewelddadige krottenwijk om daar ook bijlessen te geven. Wij gaan hiermee in 2009 beginnen voor 80 kinderen, om daarna, als het goed gaat, de groep uit te breiden naar 200 kinderen.
Lees hier meer ...


Sítio Shalom krijgt duurzame energie! (8 december 2008)
Sítio Shalom De acht woonhuizen op Sítio Shalom worden deze winter voorzien van zonnecollectoren. De woonhuizen hebben nu alleen beschikking over koud water en elektriciteit. Voor de dagelijkse douche wordt het water opgewarmd met een elektrische douchekop. De energielevering in Brazilië hapert wel eens en de energiekosten zijn voor REMER een behoorlijke post op de exploitatie.

Het is dan ook geweldig dat een groep van 8 vrijwilligers op 27 december voor 10 dagen naar Sítio Shalom gaat om op het dak van elk woonhuis een zonnecollector en een waterreservoir te plaatsen. Gezien de vele zonuren in Brazilië betekent dat niet alleen elke dag een milieuvriendelijke en warme douche, maar ook een besparing op de energielasten voor Sítio Shalom.
Voor meer informatie over het project kunt u kijken op www.zonnecollectorenbrazilie.nl.


Robert Smits op bezoek in Nederland (12 november 2008)
Robert Smits Robert Smits, de grondlegger en coördinator van REMER en Sparta komt deze maand naar Nederland om te vertellen over zijn werk in Brazilië en fondsen te werven. Robert kan op een inspirerende en bevlogen manier over REMER en zijn werk met straatkinderen vertellen.

Robert komt op diverse plekken langs om u bij te praten over de gebeurtenissen in Brazilië. We nodigen u graag uit om van deze gelegenheid gebruik te maken en Robert te ontmoeten.

Vanzelfsprekend zoekt Robert ook naar nieuwe contacten die hij kan bezoeken tijdens zijn verblijf in Nederland. Heeft u een goede tip, of een mooi contact? Dan horen wij dat graag! U kunt daarvoor contact opnemen met André van der Eijk op telefoonnummer 06-24717803 of per e-mail via vandereijk@helpmijleven.org.

zondag 23 november, 11:00 uur in De Boei te Grou
Bijeenkomst aansluitend op kerkdienst in de Sint Pieter kerk
adres: Kievitstraat 3 te Grou.

zondag 30 november, 9:30 uur in de Gereformeerde Kerk Bleiswijk
Robert geeft tijdens de kerkdienst een korte toelichting op de situatie in Brazilië
adres: Dorpsstraat 50 te Bleiswijk.

dinsdag 2 december, 19:30 uur in de Ichtuskerk Reeuwijk
Openbare presentatie werk REMER.
adres: Nieuwdorperweg 1 te Reeuwijk.

woensdag 3 december, 20:00 uur in de Ontmoetingskerk Rotterdam-Zevenkamp
Openbare presentatie werk REMER.
adres: Ben Websterstraat 1 te Rotterdam.


Brief uit Brazilië (5 november 2008) Straatwerk
Iedere drie maanden stuurt Robert Smits, grondlegger van het werk in Rio de Janeiro en Pequeri, een brief naar Nederland. Hierin doet hij verslag van het werk in Brazilië.

We werken tegenwoordig in een krottenwijk waar iedere dag honderden crackgebruikers rondom een voetbalveld zitten. Hieronder bevinden zich meer dan honderd kinderen en pubers. Dit werk doet REMER onder toezicht van zwaar bewapende drugsdealers.

Wij proberen de kinderen iedere vrijdag mee te nemen in kleine groepjes naar opvanghuis Betânia?. Vreselijk genoeg zijn er bijna geen klinieken voor deze kinderen, er zijn wel duurbetaalde privéklinieken. Twee van onze straatwerkers zitten op een cursus hoe om te gaan met crackverslaafden.
Lees hier meer ...


Opbrengst nieuwe CD van CALYX voor Help mij leven! (26 oktober 2008) Suzanne Korthorst en Wim Pols
Afgelopen zaterdagavond werd in Hoek van Holland de nieuwe dubbel CD "The History of Country Music" door de band CALYX gepresenteerd. CALYX schenkt al jaren de gehele opbrengst van hun albums aan een goed doel en voor deze CD is de keus gevallen op de stichting ‘Help mij leven’.

Halverwege de uitvoering van de theatershow overhandigde de zanger en gitarist Wim Pols de CD aan bestuurslid Suzanne Korthorst. Naast de CD overhandigde Wim Pols ook een cheque van € 1,000,- aan de blij verraste Susanne, aangezien de band vooraf al 200 exemplaren had verkocht.
Wij vinden het een geweldig initiatief van CALYX en hopen dat ze de komende jaren nog met veel plezier muziek en CD’s blijven maken. Meer informatie over de CD kunt u vinden op de website van de band http://www.calyx.musiceert.nl/


Robert Smits viert 50e verjaardag (8 oktober 2008) 50e verjaardag Robert Smits
Op 27 september vierde Robert Smits zijn 50e verjaardag. Robert vierde de dag met een lunch op de Sítio, een voetbaltoernooitje in de sporthal van Pequeri en een 'churrasco' (barbecue) bij hem thuis.

Een bijzondere gebeurtenis, omdat niet alleen veel huidige medewerkers en kinderen van REMER en Sparta aanwezig waren, maar ook een aantal voormalige straatkinderen die dankzij REMER nu als volwassen mannen en vrouwen op eigen benen staan. Het was mooi en emotioneel om al deze mensen voor wie Robert zo veel heeft betekend samen met hem zijn verjaardag te zien vieren. Namens 'Help mij leven' was bestuurslid Marco Kalverda aanwezig (op eigen gelegenheid) om alle gelukwensen uit Nederland over te brengen, waar Robert ook enorm blij mee was.


Halve marathon gelopen voor werk in Brazilië (18 september 2008) Francisco met medaille
Afgelopen zondag liep Francisco Javier de Boer de halve marathon. Francisco's loop werd gesponsord door verpleeghuis De Hofstee uit Rotterdam. Met de sponsoractie wou Francisco een bedrag van € 800,- bij elkaar lopen voor de aanschaf van vier nieuwe bankstellen voor de woonhuizen op Sítio Shalom in Brazilië. De actie werd mede door een spontane bijdrage van de medewerkers van De Hofstee zo'n succes dat de opbrengst € 1.725,- bedroeg. Een geweldig resultaat waar wij Francisco en de directie en medewerkers van De Hofstee van harte voor bedanken.


Jaarverslag 2007 online (29 augustus 2008)
Jaarverslag 2007 Het jaarverslag 2007 van Stichting 'Help mij leven' staat op de website.

Dankzij de inzet van vrijwilligers in Nederland en in Brazilië en de bijdragen van onze donateurs hebben we ook in 2007 een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het werk van REMER en Sparta. Terugblikkend springen er verschillende ontwikkelingen uit in de omstandigheden waarin we opereren en op bestuurlijk vlak. In reactie daarop zijn veel nieuwe initiatieven in 2007 ingezet, die in 2008 hun vruchten moeten afwerpen. Terugkijkend op 2007 is het een bewogen jaar geweest, dat de nodige uitdagingen kende. Desalniettemin ziet het bestuur het komende jaar met vertrouwen tegemoet.

Het jaarverslag kunt u vinden via de jaarverslag-pagina, u treft daar ook eerdere jaarverslagen.