Drukbezocht jubileumfeest stichting Help Mij Leven

Welzijnswerk Bleiswijker in Rio de Janeiro oogst waardering

Bleiswijk In De Open Hof, kerkgebouw van de Bleiswijkse PKN-gemeente, was het afgelopen zaterdagavond ongewoon druk. Zo’n tweehonderd aanwezigen vierden daar het dertigjarig jubileum van stichting Help Mij Leven.

Stichting Help Mij Leven werd in 1988 opgericht om het welzijnswerk van Robert Smits in Brazilië te ondersteunen. In de meest gewelddadige krottenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro spant Smits zich sinds halverwege de jaren tachtig in om kansarme kinderen via sport en educatie zicht te bieden op een toekomst zonder geweld, drugscriminaliteit en armoede.

Heuglijk feit met een zwart randje

Het jubileumfeest, dat gesponsord werd door de plaatselijke Jumbo-supermarkt, kon rekenen op grote belangstelling. De feestelijk aangeklede kerkzaal vormde het decor voor toespraken, live muziek en vooral veel gezelligheid. Maar zoals Marieke Oostenbrink, voorzitter van het stichtingsbestuur, tijdens haar openingswoord opmerkte, is het dertigjarig bestaan van Help Mij Leven een heuglijk feit met een zwart randje. Dat de hulp van de stichting anno 2018 nog altijd nodig is, betekent namelijk ook dat de perspectieven voor kinderen in Braziliaanse achterstandswijken onveranderd slecht zijn.

Adoratie voor Feyenoord

Toch overheersten zaterdagavond vooral dankbaarheid en feestelijkheid. Schrijver en journalist Michel van Egmond memoreerde vol waardering zijn ervaringen met Smits in Rio de Janeiro. Dat deed Van Egmond overigens niet zonder gevoel voor humor. In geuren en kleuren schetste hij een kant van Smits – geboren in Rotterdam en opgegroeid in Bleiswijk – die veel aanwezigen waarschijnlijk minder goed kenden: Smits’ adoratie voor Feyenoord, door Van Egmond gekscherend omschreven als “voetbalfundamentalisme.”

Bolsonaro als president

Smits zelf was voor de gelegenheid vanuit Brazilië overgekomen naar Nederland. In een even ontwapenend als indrukwekkend betoog schetste hij hoeveel het werk van stichting Help Mij Leven in de afgelopen decennia heeft betekend en waarom de hulp vanuit Nederland zo hard nodig blijft. Daarbij merkte Smits op dat het welzijnswerk in de favela’s mogelijk nog uitdagender zal worden, nu de ultrarechtse Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen heeft.

Dat ene kind – daar doe je het voor

Toch blijft Smits gemotiveerd: “Je weet dat van de tien kinderen die je probeert te helpen, misschien wel de helft binnen een paar jaar dood zal zijn. En dan zijn er nog een paar die met de noorderzon vertrekken en die je voorgoed uit het oog verliest. Maar dat ene kind dat erin slaagt om een normaal leven op te bouwen, zonder in de drugshandel te belanden – dáár doe je het voor.”

Redactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: