Nieuws

Nieuws

Algemeen nieuws

Sieradenontwerpster steunt Help Mij Leven

Na haar eerdere ‘Rio by Jozemiek’-armbandjesactie heeft sieradenontwerpster Jozemiek Frenken afgelopen maand een actie gelanceerd rond haar nieuwe sieradencollectie One Day. Voor elk verkocht sieraad uit de One Day collectie doneert Jozemiek, via stichting Help Mij Leven, een gezonde maaltijd aan een straatkind in Rio de Janeiro.

In het persbericht rond deze actie licht Jozemiek toe dat de naam van de collectie alles te maken heeft met dit goede doel: “Ik heb voor deze collectie gekozen voor de naam One Day, omdat ik hoop dat er op een dag geen donaties meer nodig zijn.”

Wil je meer weten over deze actie? Lees dan het persbericht of neem een kijkje op de One Day-pagina van Jozemieks webshop.

Algemeen nieuws

Sfeerimpressie jubileumfeest

Video’s

Volg ook ons YouTube kanaal!

 

Foto’s

Algemeen nieuws

Drukbezocht jubileumfeest stichting Help Mij Leven

Welzijnswerk Bleiswijker in Rio de Janeiro oogst waardering

Bleiswijk In De Open Hof, kerkgebouw van de Bleiswijkse PKN-gemeente, was het afgelopen zaterdagavond ongewoon druk. Zo’n tweehonderd aanwezigen vierden daar het dertigjarig jubileum van stichting Help Mij Leven.

Stichting Help Mij Leven werd in 1988 opgericht om het welzijnswerk van Robert Smits in Brazilië te ondersteunen. In de meest gewelddadige krottenwijken (favela’s) van Rio de Janeiro spant Smits zich sinds halverwege de jaren tachtig in om kansarme kinderen via sport en educatie zicht te bieden op een toekomst zonder geweld, drugscriminaliteit en armoede.

Heuglijk feit met een zwart randje

Het jubileumfeest, dat gesponsord werd door de plaatselijke Jumbo-supermarkt, kon rekenen op grote belangstelling. De feestelijk aangeklede kerkzaal vormde het decor voor toespraken, live muziek en vooral veel gezelligheid. Maar zoals Marieke Oostenbrink, voorzitter van het stichtingsbestuur, tijdens haar openingswoord opmerkte, is het dertigjarig bestaan van Help Mij Leven een heuglijk feit met een zwart randje. Dat de hulp van de stichting anno 2018 nog altijd nodig is, betekent namelijk ook dat de perspectieven voor kinderen in Braziliaanse achterstandswijken onveranderd slecht zijn.

Adoratie voor Feyenoord

Toch overheersten zaterdagavond vooral dankbaarheid en feestelijkheid. Schrijver en journalist Michel van Egmond memoreerde vol waardering zijn ervaringen met Smits in Rio de Janeiro. Dat deed Van Egmond overigens niet zonder gevoel voor humor. In geuren en kleuren schetste hij een kant van Smits – geboren in Rotterdam en opgegroeid in Bleiswijk – die veel aanwezigen waarschijnlijk minder goed kenden: Smits’ adoratie voor Feyenoord, door Van Egmond gekscherend omschreven als “voetbalfundamentalisme.”

Bolsonaro als president

Smits zelf was voor de gelegenheid vanuit Brazilië overgekomen naar Nederland. In een even ontwapenend als indrukwekkend betoog schetste hij hoeveel het werk van stichting Help Mij Leven in de afgelopen decennia heeft betekend en waarom de hulp vanuit Nederland zo hard nodig blijft. Daarbij merkte Smits op dat het welzijnswerk in de favela’s mogelijk nog uitdagender zal worden, nu de ultrarechtse Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen heeft.

Dat ene kind – daar doe je het voor

Toch blijft Smits gemotiveerd: “Je weet dat van de tien kinderen die je probeert te helpen, misschien wel de helft binnen een paar jaar dood zal zijn. En dan zijn er nog een paar die met de noorderzon vertrekken en die je voorgoed uit het oog verliest. Maar dat ene kind dat erin slaagt om een normaal leven op te bouwen, zonder in de drugshandel te belanden – dáár doe je het voor.”

Persbericht

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan | De…

Jubileumfeest met Robert Smits

Stichting Help mij Leven viert 30-jarig bestaan

Lansingerland – Robert Smits heeft weer voet op Bleiswijkse grond gezet om samen met een groot aantal bekenden stil te staan bij het 30-jarig bestaan van de Stichting Help mij Leven. De stichting maakt het voor hem al die jaren al mede mogelijk om zijn werk voor de straatkinderen in Rio en omgeving voort te zetten.

Trees Borkus-Henskens

“We hebben nog niet eerder een feest gevierd hier in Nederland. Tijdens dit jubileum willen we iedereen bedanken en alle mensen weer ontmoeten die zich ooit voor de stichting en voor het werk van Robert hebben ingezet of dat nog steeds doen,” aldus voorzitter van de stichting Marieke Oostenbrink. “We zijn momenteel foto’s aan het verzamelen van de ruim 900 mensen die vanuit Nederland bij ons in Brazilië zijn geweest en van een groot aantal hebben we inmiddels bericht gekregen dat ze naar het feest toe komen. We denken dat het een grote reünie gaat worden,” is de verwachting van Robert.

Eerste groep

In 1988 werd de Stichting Help mij Leven opgericht door vijf Bleiswijkers: Wim Roders, Jan van Rijn, Jan Krajenbrink, Paul van Delft en Marieke Oostenbrink. Een jaar later volgde de oprichting van de Stichting Remer in Brazilië. Er bleek grote behoefte aan opvang van straatkinderen in Rio; de eerste locatie kon worden geopend voor twaalf kinderen, maar bevond zich midden in de stad en dat was – zo bleek al snel – niet de ideale plek voor de kinderen. Robert en zijn medewerkers gingen op zoek naar een plek buiten de stad en vonden die in het dorp Pequeri, 180 kilometer buiten Rio.
De eerste groep vrijwilligers ging in 1993 vanuit heel Lansingerland (toen nog 3B-Hoek) naar Brazilië om een eerste huis te bouwen en een kippenschuur. De groep zette het op, waarna de mensen in Brazilië het verder zelf afmaakten. Elk jaar gingen jongeren er heen om verder te bouwen. Met als resultaat dat er in 2001 acht woonhuizen stonden. Ina en Len Dijkshoorn waren de initiatiefnemers om iets voor Bleiswijker Robert te gaan doen. Het werd een jaarlijks bouwfeest van allemaal jongeren die de handen uit de mouwen wilden steken. Voor hun ‘werkproject’ bij Robert meldden ze zich aan bij World Servants. Nog steeds gaat elk jaar een groep vrijwilligers naar Rio en de boerderij (in Pequeri) om werkzaamheden te verrichten.

Bijzonder

Voor Braziliaanse begrippen is het heel bijzonder dat de organisatie al zo lang bestaat. “Dat heeft alles met betrouwbaarheid te maken; waar geld voor wordt gegeven wordt ook aan dat doel besteed,” vertelt Robert. Maar de zorgen zijn er in de loop van de jaren niet minder om geworden. “Rio wordt steeds gewelddadiger met veel corruptie en diefstal. Gelukkig is het op de boerderij Sitio Shalom in Pequeri rustig. Daar zijn we blij mee, want woonden daar voorheen veel straatkinderen, tegenwoordig komen er ook veel zwaar beschadigde kinderen naar toe. Dit houdt tevens in dat er op een groep van acht kinderen per huis geen één maar twee begeleiders zijn gekomen. De kinderen gaan allemaal naar school en de meesten krijgen daardoor een beter leven. Van de 260 kinderen die hier vanaf 1993 woonden gaat het met 220 kinderen goed en daar zijn we dankbaar voor.”
Naast de boerderij zijn Robert en zijn medewerkers in vier krottenwijken van Rio actief met sport-, informatica- en bijlessen plus culturele activiteiten aan ruim 800 kinderen in de leeftijd tussen de 5 en 18 jaar. In eigen gebouwen; op de Sparta Club komen dagelijks 300 kinderen, bij Pedra Lisa 100 om te sporten, bij Salgueiro 100 voor informaticalessen en bij Antares tussen de 300 en 400 kinderen voor sport- en bijles en voor culturele activiteiten. Ze kunnen er terecht van maandag tot en met vrijdag en op zaterdag voor toernooien.

Jubileumfeest

Het jubileumfeest vindt plaats op zaterdagavond 24 november aanstaande in Open Hof aan de Dorpsstraat 50 te Bleiswijk. “Een feest van dankbaarheid met elkaar. Dat we tienduizenden kinderen hebben kunnen helpen dankzij al die vrijwilligers en sponsoren!”
Belangstellenden kunnen zich nog per email aanmelden voor het feest via marijke@helpmijleven.org.

 

Bron: www.herautonline.nl/?p=74005

Dit bericht is een kopie van “De Heraut”. Hiervoor hebben wij toestemming gekregen.

Acties

Brasil Brave Challenge

Vanaf gister 27 september 2018 is de BBChallenge, of terwijl de Brasil Brave Challenge begonnen. Tijdens deze challenge gaan 5 mannen door de bergen van Brazilië fietsen en hopen ze hiermee een mooi bedrag op te halen voor Stichting REMER in Brazilië. Meer info over deze challenge is te vinden op de website van BBChallenge. Het leuke van deze challenge is, is dat onze penning meester Roeland Overkamp hieraan mee doet. Ook kan je hem steunen. Dit kan via de website van bbchallenge.

Media

Hieronder is nog een leuke video te vinden over de voorbereidingen.

 

Ook heeft BBChallenge nog een instagram account. Vergeet deze niet te volgen!

https://www.instagram.com/brasilbravechallenge/

 

Vrijwilligers

Nieuwe vrijwilligers in Brazilië

 

Een paar dagen geleden zijn ze aangekomen in Brazilië: een enthousiaste groep Nederlandse vrijwilligers die de komende weken in Rio de Janeiro en Pequeri het werk van REMER gaat ondersteunen!

Wat staat er op de agenda? Klein onderhoud doen aan de gebouwen van REMER in Rio, waaronder het leggen van een tegelvloer en verven. Daarna gaat de vrijwilligers door naar Sitio Shalom in Pequeri, waar zij ‘huisje 5’ een grote opknapbeurt gaan geven en vooral ook leuke activiteiten met de kinderen ondernemen.

Als stichting zijn we enorm blij met dit prachtige initiatief! We wensen alle vrijwilligers een succesvolle en heel fijne tijd toe in Brazilië!

Foto’s