Wat REMER doet in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is een stad van uitersten. Kustwijken zoals Leblon en Ipanema worden bewoond door de (extreem) rijke elite en de gegoede middenklasse. Maar als je tussen de luxe appartementencomplexen door kijkt, kun je de sloppenwijken (favela’s) zien liggen. In deze favela’s wonen de armste mensen van de stad, veelal in kleine terracottakleurige huisjes die als blokkendozen tegen de vele heuvels (morros) van Rio zijn gebouwd.

Armoede en uitzichtloosheid leiden ertoe dat veel favelajongeren hun heil zoeken in de drugshandel. In een groot deel van de favela’s maken drugsbendes de dienst uit. De drugshandel gaat gepaard met enorm veel geweld. Schietpartijen tussen drugsbendes en de politie – of tussen rivaliserende bendes onderling – zijn aan de orde van de dag. In feite zijn veel favela’s ‘no-go areas’. Onder deze gevaarlijke omstandigheden probeert onze partnerorganisatie REMER de kinderen in drie favela’s te helpen.

REMER in favela Morro da Providência

Morro da Providência is de oudste favela van Rio de Janeiro. Deze beruchte wijk ligt Central do Brasil, het enorme treinstation van Rio in het centrum van de stad. In 1987 heeft Robert Smits hier met team van REMER een sportclub opgericht: Sparta. Door de jaren heen is sportclub Sparta echt een begrip geworden in de wijk. Voor REMER is sport is een doel, maar ook een middel. De kinderen genieten, doen positieve ervaringen op en kunnen de armoede en het geweld even vergeten. Met sportclub Sparta wil REMER tevens een signaal afgeven aan de kinderen in de wijk: jullie staan er niet alleen voor.

REMER in favela Pedra Lisa

Pedra Lisa is een wijk die naast Morro da Providência ligt. In 1997 heeft REMER de activiteiten van sportclub Sparta uitgebreid naar Pedra Lisa. Er is een prachtig voetbalveld aangelegd waar de kinderen van de wijk naar hartenlust kunnen sporten en waar REMER dagelijks sportlessen verzorgt. Daarnaast organiseert REMER regelmatig voetbaltoernooien in de wijk, waar veel kinderen aan meedoen. Bovendien biedt REMER de kinderen in Pedra Lisa de mogelijkheid tot onderwijs, zoals computerlessen waar elke dag zo’n dertig kinderen op af komen. Hiertoe heeft REMER een kleurig schooltje laten bouwen midden in de favela.

REMER in favela Antares

Het jeugdwerk in Antares is het meest recente project van REMER in Rio – en misschien wel het meest succesvolle. Waar Pedra Lisa en Morro da Providência in het centrum van Rio liggen, bevindt favela Antares zich juist helemaal aan de rand van de stad. Ook in Antares heeft een drugsbende het voor het zeggen. Overheidsvoorzieningen en –gezag ontbreken in het afgelegen Antares volledig: de straatarme wijkbewoners zijn volledig op zichzelf aangewezen.

In 2013 is het REMER-project in Antares van start gegaan. Ook toen was sport het vertrekpunt: net als in Morro da Providência heeft REMER in Antares een sportclub opgericht (Samara Esporte Clube) en een sportveld laten aanleggen. Toen bleek dat het sportproject enorm aansloeg – bijna 200 kinderen voetballen inmiddels bij de sportclub – heeft REMER ook in Antares een schooltje gebouwd: Universo Cultural Antares. Begin 2015 opende dit schooltje zijn deuren. Momenteel volgen meer dan honderd kinderen dagelijks lessen daar.

Als klap op de vuurpijl heeft REMER in 2016 met behulp van een succesvolle Nederlandse ondernemer een gebouw tegenover het schooltje kunnen kopen. Het nieuwe gebouw kreeg de naam Uni-Jovem REMER en wordt als jeugdcentrum gebruikt. Uni-Jovem REMER beslaat een kantoorruimte, een opslagruimte voor de duizenden lunches die REMER maandelijks uitdeelt en een grote recreatieruimte met allerlei spellen (zoals tafeltennis, tafelvoetbal en schaken).

Het sportveld (en een binnenkort daar te bouwen sporthal), het schooltje en het jeugdcentrum liggen naast dan wel tegenover elkaar. Hierdoor is in het hart van de gewelddadige favela Antares een plek ontstaan waar kinderen én volwassen wijkbewoners graag komen en zich veilig voelen.

%d bloggers liken dit: