Over Robert Smits

Over Robert Smits

Robert Smits (1958) is de oprichter van en drijvende kracht achter onze Braziliaanse partnerorganisatie REMER. Robert groeide op in Rotterdam en Bleiswijk. Na zijn opleiding aan de Pedagogische Academie werkte hij in Nederland met moeilijk opvoedbare kinderen.

In 1983, tijdens een rondreis door Zuid-Amerika, werd Robert diep geraakt door het lot van straatkinderen in Rio de Janeiro. “Alsof het een roeping was,” zo vertelde hij in 2003 in een interview met dagblad Trouw, “ineens wist ik: hier hoor ik te zijn. Hier moet ik helpen.” In 1984 keerde hij voorgoed terug naar Brazilië, waar hij enkele jaren later hulporganisatie REMER oprichtte in Rio de Janeiro.

Robert trouwde in 1989 met de Braziliaanse Janine Souza de Vargas. Ze hebben twee kinderen: zoon Moíses en dochter Oetsia. Sinds 1994 woont het gezin in het plaatsje Pequeri, waar ook opvangboerderij Sítio Shalom staat.

Als blijk van waardering voor zijn moedige werk werd Robert in 2009 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving deze hoge koninklijke onderscheiding uit handen van toenmalig vicepremier André Rouvoet.

 

 

%d bloggers liken dit: