Q&A vrijwilligerswerk

Ik spreek op dit moment niet of nauwelijks Portugees. Kan ik mij wel aanmelden?

Ja. Mits je kunt aantonen dat je voorafgaand aan je vertrek een goede cursus Portugees zult afronden, zodat je jezelf goed verstaanbaar kan maken. We zullen dit ook voor vertrek testen. De meeste vrijwilligers hebben hier minstens een half jaar voorbereidingstijd voor nodig en het is echt nodig, want in Brazilië spreekt men niet of nauwelijks Engels.

Moet ik een visum aanvragen om als vrijwilliger aan de slag te kunnen?

Zonder visum kun je hooguit drie maanden vrijwilligerswerk doen. Als je langer gaat – en dat is wat wij in principe van onze vrijwilligers vragen – is het noodzakelijk om een visum aan te vragen. Houd er rekening mee dat dit minimaal drie maanden duurt en ongeveer EUR 500 kost. Dit betreft onder andere kosten voor administratie bij de ambassade van Brazilië en om officiële documenten zoals diploma’s te laten vertalen en van een officieel keurmerk te laten voorzien.

Kan ik ook meehelpen in de favela’s in Rio de Janeiro?

Als je voor REMER in Brazilië aan de slag gaat, zul je zeker enkele keren meelopen met de teams in Rio. Om hier structureel aan de slag te gaan is moeilijk, want wij kunnen je veiligheid in de favela’s niet waarborgen. Het REMER-team werkt daar onder moeilijke en soms gevaarlijke omstandigheden. Bovendien moet je daar echt vloeiend Portugees kunnen spreken. Werken als vrijwilliger in de favela’s is daarom alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Werken er ook Nederlanders bij REMER?

Robert Smits is als oprichter en directeur intensief betrokken bij REMER.  Maar verder is REMER een Braziliaanse organisatie, waar Brazilianen werken.

Is er een vergoeding voor de werkzaamheden van vrijwilligers?

REMER verzorgt de kost en inwoning van vrijwilligers. Voor je vliegticket en persoonlijke uitgaven moet je zelf zorgen. Afhankelijk van je levensstijl en voorkeuren, moet je rekenen op zo’n EUR 100 à 300 per maand. De kosten voor levensonderhoud liggen in Brazilië op een vergelijkbaar niveau als in Nederland.

Voor het werken met kinderen is relevante werkervaring vereist. Wat houdt dat in?

Als vrijwilliger wordt je niet ingezet als hulpverlener. Het geven van, bijvoorbeeld, therapie wordt uitsluitend door professionals gedaan die in dienst zijn bij REMER. Jouw werkzaamheden als vrijwilliger zouden bestaan uit ondersteunende taken. Het is dan ook niet noodzakelijk om professionele ervaring met kinderen te hebben. Ervaring is wel een pré. Ook wanneer je door vrijwilligerswerk met kinderen (jeugdwerk et cetera) ervaring hebt opgedaan, is dit goed om te vermelden.

Wat houdt het selectieproces voor vrijwilligers in?

Het werk bij REMER is zwaar werk dat zowel lichamelijk als geestelijk veel van je vraagt. Voor selectie worden in Nederland drie gesprekken met je gevoerd. Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek waarin je je eigen motivatie toe kunt lichten en waar je meer informatie ontvangt over het vrijwilligerswerk. Daarna volgt een gesprek met een psychologe. Tijdens het derde gesprek komen praktische zaken aan bod, zoals wat je allemaal moet regelen voor je vertrek naar Brazilië.

Wat houdt het psychologisch gesprek in en hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

In een oriënterend gesprek wordt geprobeerd inzicht te krijgen in persoonlijke eigenschappen die je nodig hebt om als vrijwilliger goed te kunnen functioneren. Denk hierbij aan zelfstandigheid, conflicthantering et cetera. De uitkomsten van het gesprek worden vertrouwelijk behandeld.

Is het mogelijk om stage te lopen?

Het is niet mogelijk om stage te lopen: hiervoor ontbreekt op dit moment de juiste begeleiding.

%d bloggers liken dit: